Energitankar – om hur introverta och extroverta medarbetare kan mötas

Har du en kollega på jobbet som du aldrig riktigt verkar dra jämnt med? Som du hälsar artigt på i fikarummet, men inte känner särskilt väl och helst inte vill hamna ensam med på lunchen? Hur kommer det sig att ni hela tiden lite grann skaver mot varandra? Din medarbetare är ju trots allt en så trevlig person, i grund och botten? När introverta och extroverta människor möts på en arbetsplats, kan det ibland uppstå skav och missförstånd.

Till vardags tänker vi oss ofta att de flesta människor gillar att umgås med andra människor. Det är ju trots allt oftast både roligt, intressant och ganska mysigt att göra saker tillsammans. Ta en fika, diskutera senaste Barcelona-matchen eller utbyta erfarenheter av snuviga barn. Utan kollegor skulle de flesta jobb vara ganska trista.

Och det är förvisso sant att vi människor är sociala varelser. Men vi har inte alla samma upplevelse och samma behov av att umgås med andra.

Introverta och extroverta – två personligheter i varsin ände av skalan

Big Five är en av de äldsta och mest beforskade personlighetsteorierna inom psykologin. Den har figurerat i forskningen sedan 1950-talet. I Big Five-modellen delas människor in utifrån fem olika skalor av personlighetsdrag. På varje skala fördelar sig människor enligt en så kallad normalfördelningskurva, som ser ut ungefär som en kulle. Det betyder att de allra flesta människor, ungefär 2 av 3, hamnar någonstans i mitten. En mindre andel hamnar istället i någon av de båda extremändarna åt det ena eller andra hållet.

En av de fem skalorna i Big Five är introvert-extrovert, och idag tänkte jag att vi skulle kika lite närmare på dessa två personlighetsdrag.

Extroverta – hämtar energi bland människor och intryck

I ena änden av skalan hittar vi de extroverta. Detta är personer som inte bara trivs med, utan är helt beroende av, umgänge med andra människor. De behöver en mängd intryck för olika sinnen, ljud, liv och rörelse. Det måste hända saker hela tiden och det måste finnas tid och utrymme för både småprat och djupare samtal.

Den extroverte trivs bäst när hen är närmast översköljd av sinnesintryck och sociala interaktioner och kontakter. En stor firmafest, en hockeymatch på Scandinavium eller en konsert på en öppen utomhusarena i den ljumma sommarkvällen – då är vår extroverte medarbetare i sitt esse.

Energitankar om introverta och extroverta medarbetare - Lina Bodestad, Ett Gott Arbetsliv

Extroverta trivs bäst när de är omgivna av människor, ljud och andra sinnesintryck. En fest, till exempel.

Introverta – hämtar energi i sällskap av sig själva

I den andra änden av skalan hittar vi de introverta. Detta är personer som trivs bäst i det mindre sammanhanget och som helst av allt spenderar rejält med tid, helst varje dag, med att umgås med sig själva och sina egna tankar. Introverta behöver egentid för återhämtning och känner väl igen sig i uttrycket ”jag är inte ensam – jag är med mig själv”. De behöver tid och utrymme för eftertanke, reflektion och att ta in och smälta vad de upplevt.

Extroverte Erik och Introverta Irina

För att illustrera kan vi ta ett exempel med två medarbetare: den extroverte Erik och den introverta Irina. 

Erik är en glad prick som gärna pratar, skämtar och håller stämningen uppe på jobbet. Erik är den som ordnar after work regelbundet och som gärna pratar mycket och ofta under möten. Att Erik pratar mycket handlar inte om att han vill ta plats eller framhäva sig själv. Det beror bara på att Erik behöver prata för att tänka. Han måste formulera sina idéer högt för sig själv och få input från de andra i teamet för att komma vidare.

När Erik och Irina arbetar tillsammans på någon uppgift, kan Erik tycka att Ingrid är lite långsam och omständig. Hon är även hemlighetsfull, tystlåten och Erik vet inte alltid vad han ska säga till henne när de har paus och väntar på kaffet.

Om Erik ber Irina att fixa något som han vill ha hjälp med direkt, kan hon säga att hon behöver till nästa dag. Erik ser inte alltid riktigt varför det skulle vara nödvändigt, när man bara kan lösa det snabbt.

Irina tycker mycket om Erik, men upplever att det kostar henne mycket energi att umgås och arbeta med honom. I möten kan det ibland störa henne att han pratar och tar så mycket tid och utrymme. Irina själv är nämligen en person som behöver tystnad och lugn för att kunna tänka. Hon tänker inte bäst samtidigt som hon pratar, utan vill först formulera sina tankar i huvudet innan hon öppnar munnen.

Detta gör att Irina ibland inte hinner komma till tals, eftersom Erik ofta tenderar att ta upp talarutrymmet. Ett par andra extroverta medarbetare, som fungerar på samma sätt som Erik, bidrar också till detta.

När Irina och Erik jobbar tillsammans, tycker Irina att Erik ibland förhastar sig. Han tänker inte alltid igenom saker färdigt innan han sjösätter eller agerar på dem. Irina har vid fler än ett tillfälle fått ordna upp missförstånd som Erik skapat med andra medarbetare efter att ha kläckt ur sig något som inte var helt genomtänkt eller färdigarbetat.

Efter en dag med Erik behöver Irina en lång promenad för sig själv i skogen. Där återhämtar hon sig, samlar tankarna och formulerar idéer inför nästa dag.

Energitankar om introverta och extroverta medarbetare - Lina Bodestad, Ett Gott Arbetsliv

Umgänge och ensamhet – två bränsletankar med olika energi

För att vidare illustrera skillnaden mellan en extrovert och en introvert person, kan vi förenklat tänka oss att varje människa har två bränsletankar. En tank är fylld med umgängesbränsle och den andra med ensamhetsbränsle.

Hos extroverte Erik är umgängestanken jättestor och räcker för en hel musikfestival på en dansk leråker med tiotusen andra i en dryg vecka. Ensamtanken, däremot, är liten och gör att Erik snart klättrar på väggarna om hans planer för fredag kväll blir inställda och han blir strandsatt själv hemma.

För Irina är det tvärtom – hennes umgängestank är väldigt liten och bränslet kan ta slut redan vid lunch en vanlig arbetsdag – tidigare än så om det varit intesiva möten på morgonen. Efter det går Irina på ångorna och behöver fylla på genom att vara ensam en stund för att orka med fler sociala interaktioner och intryck.

Irinas ensamtank är däremot nästan oändlig – en av hennes hemliga drömmar dröm är att en gång vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien helt själv. När Irina är ute i skogen och vandrar eller sitter på bussen hem, umgås hon med sig själv och sina egna tankar. Och få saker gör henne mer lättad än när en person hon bestäm träff med ringer och avbokar.

Introverta och extroverta medarbetare – 4 tips för att mötas

  • Be dina mötesdeltagare att ha funderat på vissa av mötespunkterna i förväg. På så sätt hinner de introverta formulera sig och hitta sin egen ståndpunkt. De extroverta hinner snacka ihop sig med några kollegor om vad de tänker. När det är väl dags för mötet kan därför fler vara aktiva och delaktiga.
  • Ge introverta medarbetare utrymme att tänka tyst ibland, även under pågående möte.
  • Fördela gärna ordet i en ”runda” ibland så att alla får komma till tals. Introverta personer lyckas inte alltid bryta in i diskussioner som domineras av extroverta som pratar i en strid ström.
  • Du som är introvert: jobba på att dela med dig av din inre tankeström till dina medarbetare ibland. Det ger nytt bränsle åt konversationen och uppskattas av dina extroverta medarbetare som har större behov av input och stimulans utifrån.

Praktisk övning: fundera eller skriv ner vilka av dina medarbetare som du tror är mer extroverta och mer introverta. Hur är du själv? Vilka är mest och minst lika dig på din arbetsplats?

Och den där lite småjobbiga personen i fikarummet – hur skulle du kunna komma bättre överens med honom? Kanske är han bara en missförstådd introvert, som i själva verket sitter på en guldgruva av erfarenheter och kloka tankar.

”Jag avbryter inte dig när du pratar – vänligen, avbryt då inte min tystnad när jag tänker.”

Lina Bodestad
Följ mig
4 Kommentarer
  1. Rebecca Holm Kanfall
    Rebecca Holm Kanfall says:

    Varmt tack för en beskrivande förklaring! Den passar mig som gillar att prata i bilder, det finns säkert ett fint ord för det, jag ”tänker innan jag pratar” och har fått etiketten ”analytiker” men det låter mer intressant med introvert… :-)

    • Lina Bodestad
      Lina Bodestad says:

      Hej Rebecca! Roligt att du känner igen dig, det är ju en häftig känsla när man märker att ”det finns fler som är precis som jag”! Att vara introvert är ett personlighetsdrag bland flera andra och vi introverta är ofta just eftertänksamma, analytiska, goda lyssnare, bra på att se helheter och samband mm. Och många av oss är ju visuella och tänker bättre när vi får stöd av bilder – på min tidigare arbetsplats vad jag känd som ”hon med alla bilder och pilar” för jag ritade gärna på whiteboard medan jag pratade. Fortsätt analysera, världen behöver mer eftertanke! :-)

  2. Soc-tanten och kollegan
    Soc-tanten och kollegan says:

    Intressant text om introverta och extroverta. Viktigt att säga också att introvert inte innebär att man är socialt inkompetent utan bara behöver mer ensamhet – eftersom det är så introverta hämtar energi. Tycker det är synd att extroverta idag till stor del hyllas som idealet att förhålla sig till när båda personlighetstyper har lika mycket att ge – bara arbetplatsen är upplagd så att båda kommer till sin rätt. Jag vill också passa på att tipsa om en nystartad blogg med fokus på yrkesliv och arbetsmarknad.

    • Lina Bodestad
      Lina Bodestad says:

      Helt rätt ”Soc-tanten” – att vara introvert är ett personlighetsdrag som handlar om att man får energi av att vara ensam med sina egna tankar och fri från intryck, jämfört med extroverta som är tvärtom. Det har, precis som du säger, inget med social kompetens att göra, bara att sociala kontakter kräver mer energi från oss introverta. Introverta blir ju allt mer uppmärksammade för våra goda egenskaper som lyssnare, analytiker, att vi är eftertänksamma, inte förhastar oss utan tänker igenom saker, ser samband osv. Introverta kan t ex bli väldigt bra chefer! :-) Och vi passar ju även ypperligt som t ex socialarbetare, psykologer m fl. Och tack för tipset om din blogg!

      Om du inte redan sett TedTalk med Susan Cain om introverta kan du kolla in det: The power of introverts

Kommentering är stängd.