Hantera energitjuvar på jobbet

Vi har nog alla mött dem någon gång. De där kollegorna som suger musten ur oss och bara tar och tar av vår energi och själva inte ger någon. De är ofta aggressiva, anklagande och kritiska. De anser sig alltid har rätt och ska ha sin vilja igenom till varje pris. De har ingen empati eller respekt för dig och din tid. Jag pratar om energitjuvar på jobbet.

En energitjuv är självcentrerad, njuter av att ha makt och får en kick av att kränka andra så deras självförtroende åker i botten. Till exempel genom att säga negativa kommentarer öppet eller ge småstick som knappt märks. Du blir helt utmattad och ledsen. Jag har råkat ut för många sådana tjuvar under mitt arbetsliv. Speciellt under mina år i restaurangbranschen. De personerna fick härja fritt och slänga ur sig allt möjligt kränkande med ett ryck på axlarna från cheferna att ”Så är jargongen i den här branschen” ”Här har vi högt i tak” eller ”Bry dig inte han är sådan bara”. Det var liksom ett normalt inslag i arbetsvardagen. Inte okej.  Och inte på en enda arbetsplats tog chefen tag i detta.

Tyvärr är nog detta väldigt vanligt. Jag pratade nyligen med en vän som blivit helt dränerad på energi, känt sig utmattad och ledsen av en energitjuv som kränkte henne verbalt inför kollegorna, ville visa sin makt och dessutom skapade en negativ energi i hela arbetsgruppen. Jag har läst och vill tipsa om boken ”Energitjuvar i familjen, i relationer och på jobbet” av samtalsterapeuten och socionomen Ingalill Roos. Boken har visserligen några år på nacken, men är ständigt aktuell tycker jag.

Ingalill Roos beskriver ”energitagaren” som ofta trevlig och kompetent på ytan, men ser inte andra känslomässigt utom när de uppfyller hens behov, gör hen en tjänst eller ger tagaren uppmärksamhet. Tagaren lyssnar inte på någon annan och är väldigt välkontrollerad. Hon skriver också att det måste skapas medvetenhet ute på arbetsplatserna för att komma åt problemen. Att ha en energitjuv i arbetsgruppen kan leda till olösta konflikter, utbrändhet och långa sjukskrivningar. Men också att sambandet mellan energitjuvar och psykisk ohälsa borde ges större uppmärksamhet. Det är ju en väldigt viktig reflektion. För i grunden handlar det faktiskt om psykisk ohälsa. Energitjuvar är människor som av olika anledningar har förträngt sina känslor, har dålig självkänsla och har kvar ett trotsbeteende som vuxna. Inuti känner de sig maktlösa och hävdar sig genom att göra andra maktlösa.

Så vad göra? Ingalill Roos förslag till chefen är att ta hjälp av en expert utifrån, och är det chefen själv som är energitjuven råder hon till att hellre byta arbetsplats än att vara kvar och kämpa.

I en artikel i tidningen Arbetsliv om energitjuvar av Margaretha Eld, ges nedanstående tips om hur du själv kan hantera tjuven.

  • Genomskåda personen och ta inte dennes påståenden om dig som sanning.
  • Luras inte av en kompetent yta – personen kan bära på förträngd vrede som pyser ut i små portioner eller som rent hat.
  • Ställ motfrågor när personen kommer med påståenden, ”Vad menar du?” och ”Varför säger du så?”.
  • Undvik att berätta om dina tankar och känslor.
  • Sänk inte garden. Håll distans och låt relationen vara korrekt.

 

Ha en trevlig och positiv arbetsdag!

 

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)