Högkänslighet i arbetslivet

Tänk dig att du kommer till jobbet och har hela huvudet fullt av andras problem och sinnesstämningar, du känner av det i hela dig och du är helt dränerad på energi redan innan arbetsdagen har börjat. Föreställ dig sedan att medan alla de tankarna maler i huvudet och påverkar hela ditt känsloregister så kommer en kollega fram och börjar prata om något hen är upprörd över eller bara vill gnälla av sig lite om. Mitt upp i det ska du försöka koncentrera dig på dina arbetsuppgifter. Du försöker samla ihop dig, kanske går in på toaletten och andas ut en stund, för att få tillbaka lite energi. Yes, pust vad skönt, nu kan du äntligen börja jobba. En gäll ringsignal avbryter din koncentration och sedan kollegans höga röst djupt involverad i ett samtal. Du sätter på dig hörlurarna med musik för att gå in i din bubbla. Okej, nytt försök, tankarna snurrar fortfarande men musiken skingrar dem och du är i rätt balans igen. Ja, nu kom fokuset och du är i gång. Knack på axeln. ”Hallåååå, nu är det fikarast, du kommer väl?” Självklart vill du ju inte verka tråkig och annorlunda så du nickar, ler och hänger med.

Din nyvunna energi försvinner snabbt runt fikabordets sorl och höga röster. Någon är upprörd och den personens känsla blir plötsligt din och du är tillbaka på ruta ett. Någon frågar dig något men du kan inte riktigt ta in orden. Tankarna snurrar igen, du känner dig okoncentrerad och utmattad. En annan undrar varför du är så tyst i dag, du som var så pratsam och upp i varv i går. Har det hänt något? Du ler, reser dig och ursäktar dig med att du har mycket att göra. Okej, in på toan igen och försök hitta rätt känsloläge för att kunna få något gjort den här dagen. Låter inte som en optimal arbetsdag eller hur? Så här kan en dag på jobbet vara för den som har personlighetsdraget högkänslighet, HSP (highly sensitive person), kallas även starkskör, högsensitiv eller sensitivt begåvad.

Att vara högkänslig innebär att leva med konsten att vara både extra stark och extra skör och försöka hitta en balans däremellan för att klara vardagen. Jag vet hur svårt det är eftersom jag själv är högkänslig, men har fått bra hjälp och nu accepterar jag mitt personlighetsdrag som en gåva.  Själv föredrar jag begreppet sensitivt begåvad eftersom det låter mer positivt. Du är både stark, kraftfull, en idéspruta, kreativ och intelligent, välformulerad och initiativrik. Många har en entreprenör och en utforskare i sig. Men samtidigt är du superkänslig intill hudlöshetens gräns eftersom du har ett känsligare nervsystem än andra. Du registrerar nyanser som andra inte ser, reagerar kraftfullt på alla intryck på en djupare nivå än de flesta andra. Du blir lätt överväldigad och utmattad av alla intryck. Så bara resan till jobbet kan bli för många intryck som samlas i huvudet och blir till känslor som tar din energi. Nästa dag kan du vara hur stark som helst och kanske till och med blir överambitiös, vill göra allt på en gång och far i väg i allt du vill åstadkomma och engagera dig i. Det tar också energi. Vissa dagar kan vara en kombination av både och. Så balans är jätteviktigt för att orka med.

Nu låter det som att allt bara är jobbigt, problem och ett hinder i arbetslivet. Hur ska en sådan person kunna fungera på en arbetsplats tänker du kanske? Det kan vara ett problem och hinder för många, speciellt om du inte har accepterat din högkänslighet som en gåva, och om du inte vet hur du ska ta hand om dig själv. Men om du inte själv vet det, hur ska då omgivningen kunna veta? Det syns ju inte utanpå hur du mår inuti. Ingen ser känslostormarna i ditt huvud. Nycklarna till ett bra arbetsliv för dig själv, dina kollegor och din arbetsgivare är acceptans och att inse att högkänsligheten är en gåva. Att du är unik och värdefull. Att vara högkänslig är ingen svaghet eller att du automatiskt är blyg eller introvert. Tänk istället på alla positiva saker som du kan bidra med på jobbet tack vare att du är sensitiv begåvad. Du rusar inte iväg i beslut, du känner av sinnesstämningar, kan läsa av folk och ser andra människors behov. Din djupa reflekterande förmåga kommer till användning vid utredningar och projektarbeten. Du är kreativ och initiativrik. Vilken chef skulle inte vilja anställa dig?

Men, som högkänslig har du också ett ansvar, både mot dig själv och mot andra för ett gott arbetsliv och en bra arbetsmiljö för alla. Inte helt lätt, jag vet, men om inte du gör något så vem ska då göra det? Det finns hjälp om du verkligen vill ha den. Det finns böcker fulla med tips om hur du kan ta hand om dig själv. Du kan gå med i en Facebookgrupp eller i ett forum för högkänsliga, så du inte känner dig så ensam. Där får du stöd och tips från andra. Du kan söka på nätet efter rätt hjälp som passar just dig. När du har nått acceptans och känner att ditt personlighetsdrag är en gåva, så kan du ta ett steg till och berätta för kollegor och arbetsgivare om dina behov för att klara arbetsvardagen. Du kanske kan få hjälp med att sitta lite mer ostört, du kan sätta gränser för dina kollegor och säga till hur du vill ha det och när det blir för mycket, du kanske kan få möjlighet att gå ifrån för att tanka energi ibland, du kanske kan få jobba hemifrån då och då. Ja, listan kan göras lång beroende på yrke och arbetsplats.

Viktigt att komma ihåg för arbetsgivare och kollegor är att inte tassa på tå för en högkänslig person. Var dig själv, var precis som vanligt. Den högkänslige har själv ansvar för sina känslor och att sätta gränser. Däremot kan det vara bra att känna till vad det innebär att vara högkänslig, och fråga gärna rakt ut hur personen vill bli bemött. Något som uppskattas är att lyssna. Ofta har sensitivt begåvade mycket att tillföra, men kommer liksom inte till skott, på exempelvis ett möte. Uppmuntra gärna och fråga, ”Vad tycker du?” Den som är tyst är inte automatiskt dum eller blyg. Hen behöver kanske bara lite mer tid på sig och kanske tänker, iakttar eller väntar med att prata tills det känns relevant att säga något. Distrahera hellre än att analysera om personen snurrat till det för sig i tankarna och verkar rörig känslomässigt. Då kan du hjälpa personen genom att prata om något helt annat, och bara vara som vanligt.

Allt som jag beskrivit här ovan stämmer förstås inte in på alla högkänsliga. Det finns olika varianter av karaktärsdrag i högkänsligheten. Gemensamt är styrkan och den förhöjda känsligheten.

Med det här inlägget vill jag lyfta upp ämnet högkänslighet i arbetslivet eftersom jag tror att det är relativt okänt för många. Forskning visar att det är cirka 15-20 procent av befolkningen som är högkänsliga. Så på just din arbetsplats finns troligtvis någon som sensitivt begåvad.

Läs gärna om nedanstående studie också, och lite mer om HSP här nedan.

Ha en bra dag fylld med arbetsglädje!

Högkänslighet en begränsning eller tillgång i arbetslivet? en studie vid högskolan i Borås.

Vanliga frågor om HSP 

 

Fakta om HSP
”Forskning visar att högkänslighet är en medfödd egenskap, ett personlighetsdrag på biologisk grund. Biologer har funnit denna egenskap hos individer bland en mängd djurarter — från bananflugor och fiskar till hundar, katter, hästar och primater. Känsligheten speglar vad man tror är ett känsligare nervsystem hos vissa individer och detta leder till en viss överlevnadsstrategi, som ofta yttrar sig i en individ som hellre inledningsvis utforskar sin omgivning genom observation än att omedelbart röra sig runt i den. Individen kan således av andra uppfattas som överdrivet försiktig och tystlåten i t.ex. nya sociala sammanhang. Man har också funnit att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda än hos icke-känsliga. Känsliga personer är ofta mer medvetna om subtila nyansskillnader och detaljer, vilket främst beror på att deras hjärnor bearbetar informationen annorlunda och reflekterar över den på ett djupare plan. Inte sällan leder det till att man som känslig individ känner sig överväldigad, överbelastad, av intryck. Man blir helt enkelt lättare överstimulerad när saker och ting blir för intensivt, komplext eller kaotiskt under en tid. Detta personlighetsdrag är ingen ny upptäckt, men det har tidigare ofta misstolkats. Eftersom känsliga personer föredrar att observera framför att agera när de kommer in i nya situationer har de ofta kallats blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, inte ett medfött. I själva verket är ca 30% av de högkänsliga personerna också extrovert utåtriktade, så känslighet behöver inte vara förknippad med en i övrigt introvert personlighet.”

Källa: hspsverige.se

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)
4 Kommentarer
  1. Maria Kullberg
    Maria Kullberg says:

    Mycket intressant läsning, Suzanne! Av delningarna på Facebook och LinkedIn att döma så är det många som känner igen sig.

    Varmt välkommen hit till Ett Gott Arbetsliv! Jag ser fram emot att läsa mer av dig!

    Hälsningar
    Maria

    • Suzanne Vikström
      Suzanne Vikström says:

      Tusen tack Maria!
      Vad roligt att mitt inlägg kan vara till hjälp för många som Känner igen sig. Vet själv hur viktigt det är att i inte känna sig ensam.Igenkänning kan också vara en lättnad och och en insikt om att det inte är något fel på mig. Att man får en förklaring, och pusselbitarna faller på plats. Plötsligt förstår du varför du har mått som du har gjort under livet. Men ingen ska behöva gå omkring och lida eller må dåligt för sitt personlighetsdrag på jobbet eller privat. Vi kan alla hjälpas åt. Det här är mitt bidrag.

      Ha en bra dag! Trevlig helg!

  2. Birgitta Möller
    Birgitta Möller says:

    Kan rekommendera boken ”Den högkänsliga människan” av Elaine N Aron. Tänk på att kombinationen högkänslig och extrovert personlighet inte är så vanlig, men den kan göra detta med HSP hela ännu lite mer komplicerat.
    +
    Mer lästips på detta tema: http://www.hsperson.se/

    (Skrev detta på LinkedIn så fort jag läst Marias kommentar i morse, nu hamnar mina tips även här).

    • Suzanne Vikström
      Suzanne Vikström says:

      Hej Birgitta!

      Jättebra tips! Absolut, helt rätt och viktigt att komma ihåg. Därför tog jag också med att det finns olika karaktärsdrag. Bra att du tydliggör. Alla högkänsliga är ju inte stöpta i samma form.

      Ha det gott!

Kommentering är stängd.