Lagom livstempo II?

I mitt förra inlägg fick du möjligheten att fundera över ditt livstempo. Hur det är och hur du vill ha det. I veckans inlägg fortsätter vi att titta på hur du kan skapa ett lagom livstempo.

Det första steget, jag tog upp i det förra inlägget, är att inse att du behöver aktivt välja vad du vill ägna tid till och aktivt välja bort sådant som du inte vill lägga tid på. Det kräver att du vågar säga ifrån och att inte alltid ställa upp på det andra vill och förväntar sig att du ska göra.

Nästa steg är att titta på tidstjuvar. Vi har alla tidstjuvar på olika sätt och oftast noterar vi när det är någon annan som stjäl vår tid.  Men det kan lika gärna vara vi själva som ser till att tidstjuvarna får utrymme. Fundera över följande:

  • Har du hål i kalendern? Många av oss har kalendrar som är så fullbokade att det inte finns några marginaler om något oförutsätt skulle inträffa. Det oförutsedda händer nästan varje dag, vilket gör att dagens planering kanske spricker redan efter första timmen på jobbet. Se därför till att det finns hål i kalendern för att kunna beta av dessa oförutsedda saker, istället för att samla dem på hög eller tvingas jobba över för att hinna med.
  • Rensa bland måsten.  Vi nordbor är fenomenala på att skaffa oss måsten på jobbet och på fritiden. Både våra egna och andras måsten. Måsten är ypperliga tidstjuvar. Gör därför en inventering av dina måsten och ställ dig följande frågor:
    • Vem bestämde att detta är ett måste?
    • Är det verkligen ett måste?
    • För vem skull gör jag detta?
    • Vad är det värsta som kan hända?
    • Vad kan jag göra istället?
    • Känn efter före. Var kräsen med vad du använder din tid till. När du får en förfrågan om att vara med eller utföra något. Fundera över konsekvensen av att du säger ja eller nej.
    • Kanal lagom.  I genomsnitt sitter varje svensk ca 12 tim i veckan framför TV:n.  Alltså en potentiell tidstjuv. Fundera över vad du skulle vilja använda tiden till istället och då menar jag inte en massa måsten, som städa och tvätta, utan något roligt eller stimulerande. Spela spel med familjen eller umgås på andra sätt, ta en extra lång promenad med hunden och njut av naturen.
    • Ting tar tid. Många av oss gillar att ha saker omkring oss.  Men har du funderat över vad det tar i tid att underhålla och sköta dessa. Jag är ibland husvakt åt några vänner, där en av uppgifterna är att vattna blommor.  Det tar mig ca 45 min att vattna alla blommor och det är bara växterna inomhus.  För mig som är lagom växtintresserad är detta verkligen en tidstjuv, speciellt som de behöver vattnas 2-3 gånger i veckan.  Vad har du för tidstjuvar som du kan sälja eller ge bort?

(Källa: ”Rik på riktigt”, Fredrik Warberg och Jörgen Larsson)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)