Mañana, Mañana

Hur bra är du på att genomföra dina uppgifter? Blir de gjorda i tid? Föredrar du att skjuta upp det till sista stund eller blir uppgiften aldrig klar? Vi är många som har svårt att hinna klart till utsatt tid. Men vad beror det på? Det finns två saker som kan hindra oss; kan vara svårt att påbörja uppgiften eller uppgiften blir aldrig klar. De flesta av oss lider av båda hindren beroende på situationen och uppgiften.

Om du skjuter upp uppgifter till sista minuten? Fundera över varför det tar tid att komma igång. Är det en uppgift du helst vill slippa eller kräver den mycket tankearbete innan den fysiskt kan påbörjas?  Vet du hur du ska utföra den, men vill du helst slippa.  Få igång dig själv, genom att bara ta ett litet steg.  Exempel: Städa är det värsta jag vet. Men om jag bestämmer mig för att måndag kväll, dammar jag. Tisdag dammsuger jag , onsdag  torkar jag golv osv. Så känns uppgiften helt plötsligt inte lika betungande och när veckan är slut har jag städat färdigt.
Är uppgiften komplicerad och kräver att du behöver tänka igenom den ordentligt.  Boka in tid i kalendern för tankearbetet.  Har du möjlighet, fundera någon annanstans än din vanliga arbetsplats.  Sätt dig i ett konferensrum eller ta en promenad.  Ju mer avslappnad och avkopplad du är desto mer kreativ blir du.

Blir du aldrig klar? Finns det alltid en bättre lösning?  Fundera över om du försöker hitta den optimala lösningen. Måste lösningen alltid vara optimal? Optimal för vem? Det går alltid att förbättra uppgifter och få den lite bättre, men om det innebär att du inte blir klar i tid. Behöver du ta dig en tankeställare.  En bra måttstock är att stämma av med uppdragsgivaren.  Är hen nöjd? Om ja avsluta och gå vidare till nästa uppgift. Fundera även över hur viktig uppgiften är. Ju lägre prioritering på uppgiften desto mindre vikt på en optimal lösning.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)