Påverka genom ditt medlemskap!

Konstförening, politiskt parti, fackförening, idrottsförening eller bostadsrättsförening?

Många i Sverige är medlemmar i en förening av något slag, vi betalar en medlemsavgift och får ofta en tidning eller liknande men det är inte alltid vi är direkt engagerade. Eller så är det en förening vars verksamhet vi skickar iväg barn till utan att reflektera över de mer formella delarna. Oavsett så har föreningen kommit ur ett behov av organisera oss och tillgodose ett socialt eller gemensamt ekonomiskt behov.

Vad gör vi då föreningen hamnar i negativt blickfång i något sammanhang eller en förtroendevald gör fel enligt dig? Sitter och snackar på fikarasten, skriver ett inlägg på Facebook eller twittrar dig till sömns med krav på avgång och att du minsann ska gå ur föreningen för att du är missnöjd?

En förening har vanligtvis stadgar, ett årsmöte, en styrelse och andra förtroendevalda men framför allt medlemmar. Så även om det handlar om budgetering av förbrukningsvaror eller värderingsfrågor så finns det många olika sätt att påverka just din förening. Även om du bara har en röst kan den rösten höras och förändra.

Jag satt under en tid som ordförande i en bostadsrättsförening med traditioner som att de erfarna och äldre i styrelsen skapade ett arbetsutskott för att ta alla projekt själva. Genom detta såg de till att dra in betydligt större arvoden än vad årsmötet hade avsatt, det var ju projektfinansiering. Sen var det avtackningen av våra egna ledamöter som blev en summa pengar i ett kuvert, så hade det alltid varit.

När jag var klar så var alla delaktiga i besluten, alla gavs resurser att utbilda sig och då kunna bidra efter förmåga. Avslutningsvis så blev avtackningspresenten ett gåvobevis till Läkare utan Gränser. Vi kan bryta invanda mönster.

Jag uppmanar alla att engagera sig, ta er demokratiska rätt och ert demokratiska ansvar genom förslag till förändring. Och det behöver inte enbart vara p.g.a. någon större händelse utan kan vara för att uppdatera stadgarna till att innehålla en punkt kring likabehandling eller att ett antidiskrimineringsdokument ska tas fram. Som ett brev på posten på ämnet medlemsinflytande kom idag besked om en dansförening där styrelsen beslutat att inte tillåta samkönade par i vissa danskurser, ” Har andra dansdeltagare uppgett att det är så?

– Nej, det är inget som vi har hört men vi känner inte att vi kan stå och fråga alla kursdeltagarna . . .”

Självklart kan ni det anser jag!

Det finns många sätt för oss att gemensamt verka för en normförändring i ett trögrörligt samhälle, bara vi utnyttjar de medel vi har till vårt förfogande.

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)
4 Kommentarer
  1. Cecilia Sahlström
    Cecilia Sahlström says:

    Ja, demokratisk anda! Vi kan påverka mycket mer än vad vi vanligtvis tror. Och framför allt handlar det väl om att istället för att gnälla, faktiskt GÖRA någonting konkret! Bra inlägg! Tack för det. /Cecilia

  2. Andreas Brömster
    Andreas Brömster says:

    Tack Cecilia. Ja, jag är övertygad om att vi sitter på mycket större makt än vi tror och använder oss av. Det tycker jag vi ska sträva efter att förändra.

    Gnällkulturen måste omvandlas till något positivt.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] i en förening. Där har medlemmar möjlighet att påverka och ha åsikter, jag har skrivit om det här. Jag älskar stadgar och att bolla styrelsearbete med aktiva medlemmar eller förtroendevalda. Det […]

Kommentering är stängd.