Vilken sorts arbetsliv vill vi ha?

Alt. 1. En arbetsplats där…

…. alternativen är: ”gilla läget eller stick, många därute skulle bli överlyckliga om de fick ditt jobb”

…. vi arbetar över för att inte få sparken

….. vi måste uthärda att bli behandlade som potentiella smitare som inte gör något frivilligt, (vilket ju blir en självuppfyllande profetia av en sådan behandling.)

…som vi längtar ifrån och som gör att vi måste fylla vår fritid med meningsfulla upplevelser för att inte förtvina.

…..alla över 30 anses för gamla och vars kunnande och erfarenheter ses som oanvändbar och mossig. Inte helt sällan ses denna rikedom som ett hot för en ung och osäker chef!

Alt. 2. En arbetsplats där….

….ledaren/chefen ser att alla på arbetsplatsen (inkl.ledaren) är ett gäng som skall jobba tillsammans mot samma mål.

.….ledarens roll är den att ha en överblick, att se till helheten, att helt enkelt leda arbetet mot det gemensamma målet. Viktigt är att ledaren litar på sina medarbetares kompetens och låter dem göra sitt jobb utan onödig inblandning. Detta är en win/win situation där ledaren får mer tid för sina uppgifter och medarbetarna känner att de är kompetenta och fyller en funktion. De känner sig dugliga och vill gärna utvecklas

.…man aldrig utnyttjar personalen för övertidsarbete, vilket gör att man arbetar över när det behövs

…..arbetsuppgifterna är så stimulerande så att du kan koppla av på din fritid.

Att det inte är lätt att realisera Alt 2 förstår jag men varför inte sträva åt det hållet? Den arbetsplats

som visar tillit till sina medarbetare och som förstår att de behöver stimulans och möjlighet till utveckling i sitt jobb (vi tillbringar ju mycket av vår tid på arbetsplatsen) kommer att vara eftertraktad .

Vem vill tillbringa 40 tim i veckan på en arbetsplats som medvetet trycker ner sina medarbetare och får dem att känna sig otillräckliga? Bara den som inte har något val. Förändras arbetsmarknaden så att det blir gott om jobb och man kan välja var man vill arbeta så blir det ju automatiskt en självsanering i branschen.

Medarbetare hörs väl på namnet vad det är. Personer som arbetar med ledaren mot samma mål. För att detta ska kunna ske krävs ett givande och tagande från båda sidor. All form av makt-tänkande motverkar syftet. Om du som medarbetare däremot möts av respekt, får växa och utvecklas (det inkluderar att man får göra misstag, då man inte kan utvecklas om man är rädd för att göra fel) blir du en mer generös och tolerant medarbetare och får en mer positiv relation till din ledare.

Enligt en gammal ordbok beskrivs en elektrisk ledare som: en kropp som sprider ljus, värme och energi. Kanske är det dessa egenskaper en ledare ska ha för att få med sig sina medarbetare?

Jag har arbetat i skolans värld i ca 25 år och så här med facit i hand kan jag sammanfatta det så här:

vi lärare har blivit beskyllda för att vara ”förändringsobenägna” för att vi inte har applåderat nedmonteringen av vårt yrkes status. Nej, ”förnedringsobenägna” vore ett mer passande ord i sammanhanget.

Här kan du se Sir Ken Robinssons Changing Education Paradigm som animerad film: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U. Han tittar in i framtiden och ser vilka kunskaper och färdigheter vi behöver tillägna oss för att hänga med i utvecklingen.

Ingrid Astbo, Skapa nu