Arbetsmarknadskunskap till unga, vems ansvar?

 

Jag har en känsla av att de som idag lämnar gymnasiet i stor utsträckning saknar grundläggande kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut. Jag pratar ofta med personer som nyligen kommit ut i arbetslivet och de vet inte vad facket är, vad förbunden gör eller vad ett kollektivavtal är.

 

Jag tycker det är oerhört viktigt att skolan tar ett ansvar för att utbilda eleverna i partsförhållandena på arbetsmarknaden och hur de bäst ska agera för att bevaka sina rättigheter som anställda. Det finns manga fackförbund som agerar inom samma yrkesområden men det bör vara en baskunskap att veta att t.ex. Kommunal inte organiserar dig om du arbetar på ett hotel.

Sen funderar jag på vem som lärde mig det jag visste om fack, arbetsgivare och arbetsmarknad när jag gick ut gymnasiet? Jag tror jag fick med mig mycket hemifrån och att min familj i stor omfattning varit fackligt och politiskt engagerade. Det är ju alltid bra att få med sig den kunskapen hemifrån men som i all kunskap så bör det kompletteras med skolans (förhoppningsvis) mer objektiva beskrivning.

Många fackförbund har studerandeverksamhet men då främst gentemot högskola/univeristet och Svenskt Näringsliv har under lång tid varit involverade i att ta fram utbildningsmaterial för skolan.

Det är bra att det då finns projekt som Arbetsmarknadskunskap som kan hjälpa till i skolan när de känner att kunskapen sviktar.

 

Men, vems ansvar är det då att förmedla arbetsmarknadskunskap till de som är på väg ut på arbetsmarknaden? Skolan, arbetsgivare, fackliga organisationer, familj eller privata aktörer?

Har du exempel på projekt eller privata aktörer inom detta område så tipsa gärna här.

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)
4 Kommentarer
  1. Truls Hallin, Projektledare
    Truls Hallin, Projektledare says:

    Vi ser samma mönster hos oss!

    Inom Helsingborgs stad arbetar vi med detta bland annat inom ramen för två ESF-projekt, Hantverksjobb i Skåne Nordväst och STARK. Projekt STARK håller på att implementeras i ordinarie driftsorganisation och Hantverksjobb drivs i projektform ytterligare ett halvår med goda förhoppningar om en lyckosam implementering-/absorberingsprocess. Läs gärna mer om oss på hemsidan!

    Truls Hallin
    Projektledare

    • Andreas Brömster
      Andreas Brömster says:

      Hej Truls,

      Tack för inlägget. Låter lovande att det ska permanentas så det finns trygga förutsättningar för de anställda i gruppen att arbeta långsiktigt.

  2. Alexander
    Alexander says:

    Hej

    Vad kul att du uppmärksammar oss och vårt projekt Arbetsmarknadskunskap!

    Vi har, efter våra fyra år i Västmanland, sett att det finns ett stort behov av att förmedla kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar, var jobben finns och vad man behöver för att lyckas på arbetsmarknaden.

    Vi är en ekonomisk förening som drivs i samarbete mellan offentliga och privata aktörer. Vi finns som hjälp/stöd för skolorna i deras arbete att utbilda eleverna inför framtiden och den respons vi fått hittills har varit väldigt god. Vi har sedan januari 2014 även dragit i gång projektet i Örnsköldsvik och sedan mars 2014 i Sörmland. Vår förhoppning är att kunna fortsätta utvidga projektet till andra delar av landet.

    Roligt är också att vi ska inleda ett mindre samarbete med LOs skolinformatör i vår region för att höra vad dom pratar om i skolorna och i förlängningen kunna dra nytta av varandras kunskaper.

    Tack!

    /Alexander

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hela inlägget hittar du genom att klicka här […]

Kommentering är stängd.