Förflytta fokus – få bättre resultat?

Jag såg några minuter av en dokumentärserie på Kunskapskanalen; Att besegra matdemonen. Den handlade om ett antal människor som hade ett problematiskt förhållande till mat. Programmet gick inte ut på att de skulle äta enligt en viss diet utan fokuserade på vad som gör dem lyckliga. Programmet leddes av professor Tim Sharp som menar att ätstörningar kan försvinna om man fokuserar på annat i livet än själva maten. (Ett experiment inom ramen för det som kallas positiv psykologi, dvs att fokusera på vad som gör människor lyckliga och inte vad som gör oss olyckliga, vilket psykologin oftast sysslar med.)

Jag har inga synpunkter på själva programmet (som jag knappt sett) men angreppssättet påminner mycket om hur jag jobbar med organisationer. Ofta har man i en organisation utvecklat ett sätt att resonera som gör att fokus ligger på något specifikt; det kan vara pengar, ett visst mål, traditioner osv. Genom att fokusera på det blir diskussionerna ofta ganska krampartade och alltför ofta går de runt runt. Alla samtal om verksamheten slutar med samma problem och samma (omöjliga) lösning. Då behövs ett annat fokus i samtalandet.

Ett exempel jag har hört (men inte själv har så stor erfarenhet av) är: Så länge man fokuserar på ekonomin kommer verksamhetsfrågor av andra slag att hamna i periferin, vilket faktiskt försvårar möjligheterna att få till en så bra verksamhet som möjligt med de resurser som finns. Ekonomin kanske kan hållas på kort sikt, men verksamheten blir inte så bra, vilket på sikt minskar kundunderlag och intäkter. Samtidigt som det faktiskt inte tar vara på de resurser som finns på bästa sätt. Ett mer fruktbart fokus är då att prata om verksamheten och dess kvalitet och hur man kan göra den så bra som möjligt – då blir också ekonomin så bra den kan bli.

Ett annat exempel – som jag har prövat – handlar om varför vi blir sjuka på arbetet. Ofta sägs det att arbetsgivaren ska erbjuda friskvårdstimme, gym, frukt etc så att de anställda håller sig friska och därmed göra ett bra jobb. Det kanske stämmer i vissa fall men jag träffar snarare på dem som blir sjuka av dålig verksamhet; de som inte kommer tillrätta med sina verksamhetsproblem, de som är frustrerade över hur resurserna används, de som skäms över hur leveranser till kunderna ser ut osv. Grundantagandet att friska medarbetare skapar god verksamhet blir då snarare det motsatta: en god verksamhet skapar friska medarbetare.

Det finns antagligen många sådana här fokusförskjutningar som skulle kunna testas. Har ni fastnat i ett fokus – försök hitta ett alternativ och se vart det leder er.  Ibland kanske man kan börja med att vända på det antagna orsak-verkan-sambandet. Ibland kanske det behövs ett tredje alternativ som fokus. Säkert inte helt lätt att hitta, men troligen värt besväret. I alla fall i förhållande till att fortsätta en väg man redan prövat länge och inte kommit någon vart med.

Har du redan prövat att flytta fokus – dela gärna med dig av dina erfarenheter. Då kanske du kan hjälpa andra att hitta ett annat mer fruktbart fokus i sina samtal. Tack på förhand!

————————————————————————————————

Länkar till programmet Att besegra matdemonen:

http://urplay.se/Produkter/175588-Att-besegra-matdemonen-Del-1

http://urplay.se/Produkter/175589-Att-besegra-matdemonen-Del-2

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Det kan i alla fall vara värt ett försök? Några tips på hur man kan göra får du i mitt blogginlägg på Gott Arbetsliv. Behöver du hjälp är det bara att ringa […]

Kommentering är stängd.