När Z kliver in!

Jag har alltid tyckt att det är roligt att prata med chefer om Generation X och Y. Beteenden, likheter, värderingar…

Men nu börjar vi prata om Generation Z, de bloggande, ocurlade, 90-talisterna som snart kommer ut i näringslivet. ADHD ungarna. Mobil-freaksen. De som endast nås via sms och Facebook.

Om Generation Y tycker om att samarbeta och jobba i team så kan man lugnt säga att denna yngre generationen inte direkt är några stora teamspelare. De anses individuella till tusen, inget är privat och allt diskuteras i bloggar och communities på nätet.

Eftersom forskare anser att curlingföräldrarnas tid för länge sedan är över, så har Generation Z själva tagit för sig av uppmärksamheten hemma. De anses vara individualister, självcentrerade, de samlar in och hanterar enorma mängder av information. Snabbt. Wow!

Det sägs att generation Z är den smartaste generationen hittills. Och det kanske de måste vara för att ta oss ur finanskrisen och lösa våra miljökatastrofer.
Och vad betyder detta för arbetslivet? Hur kommer de att påverka våra arbetsplatser? Inte konstigt att Morgan Stanley erbjöd Matthew Robson, en 15-åring, att analysera sin egen generation i en rapport. För de är väl också nyfikna?

Framförallt tror jag att de kommer att påverka och ändra attityden till chefer, arbetsplatsen och hur arbetet utförs. De har egna idéer om hur saker ska göras.

Cisco gjorde nyligen en undersökning (2011 Cisco Connected World Technology Report ) i 14 länder och bland 2.800 ungdomar för att kunna sätta tummen på kommande trender och hur de ser på framtidens arbetsplatser:
56% sa att de aldrig skulle acceptera ett jobb på ett företag som exempelvis förbjöd sina anställda att använda sociala media under arbetstid. En tredjedel tyckte också att sociala media var en självklarhet och minst lika viktig som lönen. Sätt detta i förhållande till de företag som nu har som policy att anställda inte får använda sociala media under arbetstid!
70% ville inte sitta fast på ett kontor mellan 8 och 5 utan frihet att arbeta var de vill och när de vill, så länge jobbet blev gjort.
Nästan lika många vill inte göra någon skillnad mellan företagets datorer, mobiler och andra arbetsrelaterade verktyg som används på jobbet. Snarare skulle samma datorer och mobiler kunna användas jämt eftersom IT är en så stor del av deras livsstil. Hejdå jobbdatorn!

Jag tycker detta är viktiga iakttagelser för arbetsgivare eftersom de kommande 10 åren kommer att förändra vår syn på jobb/fritid, social kontakt mellan chefer och kollegor, var man jobbar, hur man jobbar…

Och företag kommer att få fortsätta att arbeta med utmaningen att erbjuda variation, personlig utveckling och värdeskapande jobb, där var och en bidrar med sin fulla kompetens och blir belönade därefter.

 

Jeanette Gardner 

Jeanette Gardner
Senaste inläggen av Jeanette Gardner (se alla)