Rätt livstempo?

I somras spenderade jag några veckor i en annan del av Sverige. Det som slog mig där var att det dagliga tempot var betydligt långsammare där än det jag är van vid i min vardag. Jag upplever själv inte att jag håller ett högt tempo, men hur vet du vad som är rätt livstempo för just dig?

Begreppet livstempo syftar på hur vi upplever tempot i vardagen dvs. ett genomsnitt av det tempo vi har på jobbet och på fritiden. Vad som är lagom livstempo är väldigt individuellt, det viktiga är att det är ett tempo vi trivs med och att vi mår bra av det i längden.

Titta på bilden nedan. Vilken figur är du? Den stillastående, den strosande eller den promenerande? Eller är du den småjoggande, springande eller rusande?

livstempo

Bilden är tagen från en undersökning, där de flesta tillfrågade upplevde att den 5:e och 6:e figuren stämde bäst överens med deras vardag. Medan de helst skulle vilja vara figur 3 eller 4. Så hur hamnar du på din idealiska figur? Hur hittar du rätt livstempo?

Egentligen går inte tiden fort eller långsamt. Men vi kan uppleva den olika. Det är våra egna ambitioner om vad vi ska hinna med och våra bedömningar av hur mycket tid det tar som bidrar till vår upplevelse av tiden.

Omsorgsfull tidsanvändning handlar om att aktivt välja vad vi vill ägna vår tid till och aktivt välja bort sådant som vi inte vill lägga tid på. Låter enkelt, men är i praktiken svårt. Det kräver att du vågar säga ifrån och att inte alltid ställa upp på det andra vill och förväntar sig att du ska göra. En viktig insikt är att varje sak vi väljer att göra, innebär att vi behöver utesluta något annat. Fundera gärna på att aktivt välja vad du vill lägga din tid på.

(Källa: ”Rik på riktigt”, Fredrik Warberg och Jörgen Larsson)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)