Dyra tankar om arbetslinjen?

Om du är engagerad i ditt arbete mår du bättre även utanför arbetet. Däremot hjälper det inte att ha ett allmänt gott välbefinnande utanför arbetet. Tiden på arbetet blir inte roligare för det.

Det är i alla fall vad en forskningsstudie gjord i Finland och Holland säger. Sambandet mellan välbefinnande i arbetet och i övriga livet finns således, men bara i ena riktningen. Hur du mår på arbetet påverkar ditt allmänna välbefinnande. Det motsatta gäller inte. Inte heller depressionssymptom och allmänt missnöje med livet har, enligt studien, någon inverkan på arbetsengagemang eller utbrändhet. (Källa: Du & Jobbet)

Den tid vi tillbringar på arbetet och vad vi gör med den är (om studien har rätt) således MYCKET viktig för vårt välbefinnande som helhet. Inte så konstigt då att en annan undersökning, gjord av Blocket Jobb, visar att tre av tio vill byta jobb för att de är uttråkade. Synd bara att så få gör slag i saken. (Källa: Du & Jobbet)

Tänk om alla som var uttråkade sade upp sig. Vilken omsättning det skulle bli på arbetsmarknaden. Fler kanske skulle hitta ett arbete och fler kanske skulle uppfinna sitt eget arbete. Allt för att kunna känna engagemang i det man gör och på det sätt det görs. Kreativiteten kanske skulle få sig en skjuts – både för dem som väljer att lämna, för dem som får en möjlighet att komma in i arbetslivet och för de arbetsgivare som behöver tänka till för att kunna behålla sina anställda.

Tänk om en ökad möjlighet att ta sig från sitt uttråkande arbete skulle bidra till ett hälsosammare Sverige med färre sjukbesök, fler arbetstillfällen (i nya företag) och en ökad rörlighet på arbetsmarknaden med lägre trösklar för dem som vill in på den?

Tänk om till exempel en  höjd a-kassenivå faktiskt bidrar till minskade sjukvårdskostnader, fler jobb, ökad tillväxt genom innovation och kreativitet samt en enklare och mer flexibel arbetsmarknad?

Tänk om en höjd a-kassenivå bidrar till den så kallade arbetslinjen genom att göra det lättare för var och en att hitta ett ställe att få utlopp för och stärka sitt engagemang istället för att bli uttråkad?

Tänk om

 

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
3 Kommentarer
  1. Palle
    Palle says:

    Bra inlägg.
    En hel del som kan förbättras även om det finns lite redan nu. Men ofta faller en sak mellan stolarna och förtroendet för systemet blir på så vis mindre.

Kommentering är stängd.