Förbered ditt medarbetarsamtal.

Pynta, hugga gran fixa med julskinkan och handla julklappar. Ja, listan är lång inför julen. Till detta så kommer också att bli klar med alla saker på arbetet innan juluppehållet.

Tipsen är många om hur man skall avsluta året på arbetet och hinna med så mycket som möjligt för att kunna vara ledig och utvilad till nästa år. Kanske har ni passat på att utvärdera ert arbete tillsammans med ert arbetslag, eller så har ni kanske rent av satt av lite tid för att organiserar er och ert arbete så att arbetet flyter på bättre det kommande året.

För ett par veckor sedan så skrev jag om medarbetarsamtalet nytta – Äntligen dags för medarbetarsamtalet.

Har du utvecklat dig själv på din arbetsplats?

Men du själv då – har du haft ett medarbetarsamtal? Det är nog så viktigt att du får reda på hur man uppfattar dig och din arbetsinsats. Inte minst är det också viktigt att du får en möjlighet att säga hur du uppfattar din arbetssituation och din arbetsinsats.

En del i arbetsmiljöarbetet.

Medarbetarsamtalet borde vara en del i arbetsmiljöarbetet, samarbetsklimatet och den kompetensutveckling som rör dig och ditt arbete. Ibland kan man mötas av argument att det inte behövs genomföras medarbetarsamtal då det är ett öppet klimat, eller att det är få som arbetar på det här jobbet. Man kan då ställa sig frågan vem det är som säger så? Kanske det är den som inte vill ha någon förändringar eller är rädd för att hens röst inte skall höras över de andras.

Styrkan med samtalet är att var och en medarbetar får fullt fokus på sig själv och att denna kan framföra sina funderingar och tankar. Det skall inte vara ett samtal där arbetsgivaren enbart lämnar sin syn på ditt arbete. Det skall vara ett samtal där ni båda framför era synpunkter på hur arbetet har genomförts. Inte minst så skall man fundera på över vad som komma skall. Kanske skall du och din arbetsgivare lägga en plan tillsammans på en kompetensutvecklingsplan för dig.

Förbered dig.

Men medarbetarsamtalet ställer också krav på att du förbereder dig. Tag dig tid och fundera över vad du har gjort och vad du önskar göra på sikt.

En enkel mall att följa är att arbetar efter punkterna:

  • Tillbakablick – vad har hänt sedan förra samtalet?
  • Nuläget – hur är din arbetssituation nu?
  • Återkoppling – hur har dina arbetsprestationer varit?
  • Individuella mål – Vilka mål skall du sätta för att utveckla arbetet?
    • Åtgärder på kortsikt för att uppnå målen – t.ex. en kurs.
  • Framtida planer -hur vill du utvecklas på ditt arbete?
  • Utvärdering – Hur tycker du att medarbetarsamtalet har genomförts?

Ett bra samtal kan sedan vara en bra grund för att lönesamtalet blir bättre. Men det är en annan historia.

Har du inte haft ett samtal i år så kanske du skall funder i mellandagarna hur du skulle kunna få till ett samtal på ditt arbete. Då har du givit dig själv en fin julklapp.

God Jul

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)