Härliga tider – semester tider – stressiga tider.

Många skriver om hur skönt det skall bli att få semester. Många tipsar om hur man skall förbereda sig inför kommande ledighet. Börja med att varva ned sista vecka innan. Skriv listor. Skjut upp saker tills efter ledigheten. Åk till Nordpolen.

Frågan är om det räcker att resa så långt som till Nordpolen? Är detta teknikens och informationshanteringens baksida? Hur långt bort är du egentligen? Vad är skillnaden mot att ligga i hängmattan på din bakgård eller att vandra på en varm strand i ett sydligt land? Du är bara ett telefonsamtal bort.

Telefonen blir smartare och smartare. Datorn smidigare och smidigare. Du är bara ett knapptryck bort från att bli nåd. Är du oumbärlig? Troligen inte. Men du är anträffbar. Som smidig, ansvarstagande och effektiv person så vill du ju lämna underlag till andra så att de också kan hinna bli klara med sina uppgifter.

Ibland undrar jag om det inte är dags i att gå en kurs i att INTE kunna bli nådd. Kan du stänga av din mobil helt? Kan du låta bli att titta på e-post när det plingar till?

Kanske det är enklare för vissa arbetsgrupper. Men t.ex. hur är det med de som är sina egna företagare? Kan man stänga av? Har man råd även om kropp och själ säger något annat?

Efter att precis kommit hem från en tvåveckors resa med familjen konstaterar jag att; personligen ”arbetsmissbrukar” jag allt för mycket.

– Var har jag närmsta Wifi?

– Vänta familjen, jag skall bara skicka ett med….!

Känner ni igen er?

 

Nu skall jag köra och jobba över helgen, så att jag kan ha semester igen på måndag.

Hoppas att ni får en trevlig helg och skön semester.

 

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)
1 svara
  1. Eva Jansén
    Eva Jansén says:

    Bra inlägg Patrik. Vi är olika på hur vi fungerar som personer. Har en vän som behöver resa till andra sidan klotet för att kunna koppla av ordentligt. Medan andra bara kan bestämma här och nu är det semester, inget mer jobb.
    För småföretagare kan det vara extra svårt, då det kan behövas brandkårsutryckningar under ledigheten. Personligen har jag en strategi att lägga in både på mejl och telefon att jag är ledig till ett visst datum. Vid akut behov av hjälp skicka ett SMS. Det brukar hjälpa både för min egen del och för mina kunder. Det betyder att jag inte behöver bevaka telefon och mejl kontinuerligt under ledigheten utan endast behöver kolla mina SMS.

Kommentering är stängd.