Hinner du med i hamster-julet?

Eva Jansén skrev den 9 december om ett bra tips för att hantera stressen innan jul. Hinner man bli klar med arbetsuppgifterna? Skriv en lista för att hjälpa dig själv med att se vad som skall göras nu, därefter och vad som kan skjutas upp till nästkommande period.

Min fundering idag är varför vi hamnar i denna stress? Varför har man alltid så mycket att göra? Bli klar med sina arbetsuppgifter. Lämna och hämta barnen på skola och dagis. Vara en aktiv förälder tillsammans med våra barn. Städa hemma. Ta hand om familj och vänner. Odla och utveckla egna intressen.

Varför verkar det som att man skulle vilja ha 30 timmar på ett dygn? Fråga andra om hur de mår och du får svaret att det är bra, men det är väldigt mycket nu. Jag upplever inte att svaret är unikt. Det verkar snarare som om att hela samhället snurrar i en otrolig hastighet för individerna i ”kollektivet samhället”.

Detta kan bland annat bero på informationssamhället. Det gäller både att ta del och att delge så mycket information som möjligt. Kommer ni ihåg vad man sade om framtiden när brev skulle ersättas med post i elektroniskt format?  Det skulle bli mycket enklare och vi skulle spara tid på att slippa pappershanteringen. Nu måste vi istället läsa och ta del av otroligt mycket mer information. Istället för att ha sparat tid verkar det som om vi har inverterat tidsvinsten.

Kanske vi alla skall ta tillvara på Eva Janséns råd och applicera dem på hela livet. Jag är inte övertygad om att den som dör med flest händelser i livet kommer att vinna livstävlingen.

Så njut av ledigheten under helgerna med familj och vänner. Passa på att göra en lista över hur livet skall se ut. Bättre att göra några få saker och göra dem bra, än att hinna med många saker halvdant.

God jul

Önskar en stor tidshaverist.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)
1 svara
  1. Eva Jansén
    Eva Jansén says:

    Tack för att du tar mina inlägg ett steg längre och tänker stort. :-)
    Ibland behöver vi alla lyfta blicken från ekorrhjulet och fundera över vår situation. Julledigheten och snart ett nytt år, är en bra period att göra det.

Kommentering är stängd.