Stå fast! Vägra vår tids utvecklingstvång - Svend Brinkmann

Lästips: Stå fast! Vägra utveckling!

Sluta känn efter i dig själv! Fokusera på det negativa! Avskeda din coach! Det är tre av sju kapitelrubriker i den danska psykologiprofessor Svend Brinkmanns bok: Stå fast! Vägra vår tids utvecklingstvång. Boken är en parodi över vår tids okritiska förållningssätt till att personlig utveckling per definition är bra och alla de självhjälpsböcker som predikar olika vägar dit.

Boken är skriven med humor men med ett absolut allvar i botten. Rubrikerna är medvetet provocerande och motsatta vanliga råd från diverse coacher och självhjälpsteorier. Hans argument är dock mer än bara motvalls. Han tar stoikerna till hjälp för att visa på att det motsatta ibland kan vara mer angeläget att fundera över för att finna svar på några av vår tids utmaningar. Brinkmann skriver i inledningen (s 19):

  • Medan det idag predikas positiv visualisering (tänk på allt som du vill uppnå!), rekommenderar stoikerna negativ visualisering (vad skulle hända om du förlorade det du har?).
  • Medan man idag uppmanas tänka i konstanta möjligheter, rekommenderar stoikerna att man känner till och gläds åt sina begränsningar.
  • Medan man idag ska uttrycka sin känslor överallt, rekommenderar stoikerna att man lär sig disciplinera och ibland hålla tillbaka sina känslor.
  • Medan döden i dag undviks som vore den ett tabu, rekommenderar stoikerna att man tänker på sin dödlighet varje dag för att utveckla tacksamhet över det liv man har.

Boken har fått stor uppmärksamhet och sålts i stora upplagor i ett flertal länder. Läs den om du inte redan har gjort det! Det behövs oavsett om du gillar ”utvecklingstvånget” eller ej. Du får antingen hjälp med att hitta ett motspråk eller en möjlighet att välja det du redan valt men med en ökad medvetenhet om att det finns gränser för och konsekvenser av ett utvecklingsmaniskt samhälle.

Själv följer jag Svend Brinkmann på Facebook och får lite titt som tätt små kommentarer rörande livet, arbetslivet eller samhället i stort. Kul – och tankeväckande. Och lätt att översätta till svenskt samhällsliv och arbetsliv :). Några exempel från de senaste veckorna:
Stå fast! Vägra vår tids utvecklingstvång - Svend Brinkmann

Møgvejr. Eller som det kaldes i regeringsgrundlaget: Moderne dansk sommervejr.

Tegn på at du er dansk:
(1) Du er monomant optaget af, hvad det vil sige at være dansk
(2) Så er der ikke flere tegn

Meningen med livet er at…

Buddha: Opnå nirvana
Sokrates: Stille selve spørgsmålet
Platon: Få indsigt i de evige ideer
Aristoteles: Realisere menneskets natur
Luther: Tro på Jesus
Kierkegaard: Foretage springet
Nietzsche: Elske sin skæbne
Darwin: Reproducere sig selv
Freud: Elske og arbejde
Maslow: Realisere sit fulde potentiale
I dag: Undgå hvidt brød

Lisbeth Rydén
Följ mig på: