Om att ge människor en chans

 

Ett av de skäl till att jag tycker om att jobba i bemanningsbranchen är att vi har möjlighet att ge en chans till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Självklart kan vi inte trolla med personers kompetens och arbetsförmåga, men det finns många som har väldigt svårt att just få chansen, att bli kallade på intervju och få presentera sig.

 

Det handlar bland annat om unga personer (det är ju ingen hemlighet att det är svårt att få även okvalificerade jobb som 20-åring), ”äldre” personer (som 62-åring har man ofta otroligt mycket kvar att ge, men arbetsgivarna drar av någon anledning öronen åt sig), personer som är nya i Sverige (orättvist: ja, ovanligt: nej) och personer som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid men inte vill något hellre än att komma in i jobb igen.

 

Vi kan ju aldrig ge någon ett jobb för att gynna en viss grupp, eller för att vara ”snälla”, utan ytterst är det upp till det inhyrande företaget att välja vilken av våra kandidater de vill ha hos sig. Men det vi kan göra är just att ge människor en chans. Att låta dem komma på intervju och låta dem motivera varför just de är mest lämpade för jobbet. Må sedan bäste man eller kvinna vinna. Det viktiga är att det är en rättvis, icke-exkluderande urvalsprocess, och då är det ofta just yngre, äldre, nya i Sverige och arbetslösa som tillhör våra slutkandidater.

 

Sedan finns det ju den andra sidan av myntet… Bemanningsuppdrag har en början och de har ett slut. Ibland är uppdragen korta (från en halv dag) och ibland är de långa (upp till flera år) och i bästa fall tar företaget över konsulten, så att det leder till fast anställning hos dem. Men oftast tar de slut efter ett par veckor eller månader. Och för detta får vår bransch mycket kritik. En del tycker att vi är ”onda” och utnyttjar människor. Detta trots att de allra flesta (några ruttna äpplen finns väl i alla branscher) följer regler och kollektivavtal.

 

Och är det inte bättre att ha jobbat, tjänat pengar, fått självförtroende, erfarenhet och en chans att visa upp sig hos arbetsgivare än att inte ha fått chansen alls?

 

Anna Tinglöf
Senaste inläggen av Anna Tinglöf (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Alla som arbetar med rekrytering har möjlighet att ge de sökande en rättvis behandling. Det ökar chansen för de som har minst chans att komma på intervju (unga, äldre, nya i Sverige och långtidssjukskrivna) att faktiskt bli kallade. […]

Kommentering är stängd.