Politik i fikarummet

Startar hösten för snabbt? I morse så var det 6 grader varmt i Lund. Trodde att augusti fortfarande var sommarmånad.

Men det kanske är supervalåret som gör att hösten skyndar på. Debatterna mellan olika partier har ökat både i media och ute på gator och torg.

Men hur är det på arbetsplatserna? Har debatten också ökat där? Förra veckan så skrev Andreas Brömster om att prata om sex på arbetet. Han menar att man skall vara uppmärksam på sin omgivning och visa hänsyn.

Är det på samma sätt när det gäller politik och arbete? Kan man uttrycka sina tankar och vilja på jobbet? För vissa kanske det är lättare än för andra, då huvuddelen av arbetskamraterna och arbetsledningen delar de politiska åsikterna.

Men hur blir det om du märker att dina egna åsikter är i minoritet? Hur enkelt är det att vara ensam om att tycka att socialdemokraternas åsikter är de rätta när huvuddelen av övriga på ditt arbete har borgerliga åsikter? Är man stark och för på tal vid förmiddagsfikan hur dåligt det var på TV igår kväll, när Alliansen presenterade sina valprogram. Visst var det bättre när oppositionen presenterade sitt?

Så sent som fram tom 1987 så kollektivanslöt olika LO-förbund sina medlemmar till Socialdemokraterna. Man kan undra hur de med moderata sympatier hade det som arbetade på platser med starka LO-förbund (eller rent av fortfarande har det)?

Ytterligare en twist på det hela är att fundera på om det är OK att alla arbetsgrupper och arbetstagare pratar politik på arbetet? Givetvis är det OK, skulle många säga. Men vad skulle du tycka om att brandmannen som släcker ditt brinnande hus, samtidigt började prata om skatte- och försäkringsregler med dig? Det finns yrkesgrupper som inte får delta i politisk aktivitet när de representera sitt yrke. Är det rätt, eller borde alla få framföra sin politiska åsikt när diskussioner förs?

Kanske en viss form av etikettshandbok som avhandlar hur och när politik avhandlas, skulle passa i dagens samhälle? Fast den hade nog överlevt sig själv innan den var publicerad. Eller…?

Läs gärna också Camilla Ländins funderingar om att prata politik på arbetet.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)