Regler, regler och återigen dessa regler.

Avtal, regler, avsiktsförklaringar, tillämpningar och lagar.

I livet möts vi av flera olika regelverk. Allt från vilken sida man skall gå på bussen. Stanna för röd gubbe, eller gå? När skall man var på sin arbetsplats? Är det ok att flexa? Kan jag arbeta hemifrån eller vill arbetsgivaren att jag sköter mitt arbete från en bestämd arbetsplats? Kan jag anställa vem jag vill? Kanske jag kan göra mig av med någon som inte passar in, genom en uppsägning?

Ja, lagar och reglerna är många. Man brukar säga att man kan tillämpa ett regelverk när man verkligen kan det. Innebär detta att man strikt skall leva efter dem, fram tills det att man är duktig på reglerna? När man känner att man kan reglerna, kan man då vara lite mer liberal i sitt synsätt och leverne av dem?

Olika tolkningar av regler och vad uttryck innebär, skapar ett utrymme för att göra det än mer komplicerat. Nyligen under en av påskens middagar, så diskuterades begreppet jour. Vad innebär jour? Är man ledig eller är man inte? Vad har man då ersättning för? Ja, tolkningarna var många. Det intressanta är att på arbetsmarknaden kan ett uttryck ha en innebörd inom en avtalsrörelse medan det innebär lite annorlunda inom en annan. Bättre blir det inte av att den personliga prägeln också påverkar avtal och regler innebörd. Eller rättare sagt, tolkningen av vad ett avtal eller regelverk innebär.

När är då en regel en regel? I vilken ordning skall regler följas? Lagen – centrala avtal – lokala avtal – personligt tyckande? Ibland så upplever man att ”ändamålet helgar medlen”. När kan man tillämpa och nyttja regler avtal? Problem uppstår när man som ny på en arbetsplats skall försöka följa de nya reglerna. Speciellt om ordningen för hur man följer avtal och regler börjas med personligt tyckande. Eller rent av försöka få ett etablerat arbetslag som har sina egna informella tolkningarna, att börja följa avtalen.

Jag är inte säker på att det finns ett tydligt och rakt svar på dagens funderingar. Men ibland undrar man om det inte är dags för att fler börja titta sig själv i spegeln. Vad innebär mitt agerande? Följer det avtal, regler eller kan jag ha mina personliga tolkningar i frågan? Ja, kanske man kan. Var det grönt, gult eller rött vid trafikljuset?

Trevlig Helg

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)