TV-tips! Borgen – en studie i modern ledning

Förra sommaren tipsade jag om några olika böcker som jag tyckte var intressanta. I år tänkte jag ta upp några TV-program som jag har funnit intressanta ur ett arbetslivsperspektiv.

I måndags gick sista delen av säsong 3 i den danska serien Borgen. Jag har inte sett de två första säsongerna men den tredje har varit intressant på många sätt, inte minst ur arbetslivsperspektiv. Hur många är det inte som känner igen sig i – och lider med – nyhetsredaktionen på TV1?

Särskilt gäller detta nyhetschefen Torben Friis som under hela serien har försökt navigera mellan order uppifrån baserade på ”moderna” mätningar av tittarsiffror, målgruppsanpassning, förytling mm; en egen idé om vad som är ett gott arbete; medarbetarnas olika åsikter och idéer; samt inte minst ambitionen att inför omgivningen (medarbetarna) få det att verka som om man är den som har fattat beslutet (fast det inte är så.)

Det finns en mängd paralleller till verksamheter av olika slag. Det jag och troligen många andra känner igen (tyvärr!) är bland annat att den som bestämmer vad som är viktigt inte har någon större kunskap varken om verksamheten eller medarbetarna samt att när medarbetarna försöker komma till tals om konsekvenserna av besluten används olika strategier för att vända deras reaktioner, argument och engagemang emot dem – de är gnälliga, inte tillräckligt kreativa, inte lojala, inte nytänkande, förändringsobenägna osv.

Det har varit intressant att se utvecklingen på nyhetsredaktionen. (Nu kommer jag att avslöja hur det avslutar – sluta läs om du inte vill veta). Det finns en räcka av ”underbara” scener. Till dem hör det sista meningsutbytet som Torben har med sin chef – den unge Alex Hjort som efter att stora delar av redaktionen har hotat att säga upp sig får sparken.

Alex och Torben träffas i korridoren i TV-huset där Alex säger hejdå till några:

Alex: Hejsan Torben! Jag står här och och tar adjö. Jag ska vidare till något nytt men det har varit riktigt riktigt spännande att testa det här.

Torben: Alex … nästa gång du vill testa något … så gå på Tivoli.

Värt att se bara för det. 56.30 in i avsnittet, alldeles innan slutet.

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
2 Kommentarer
  1. Respelion
    Respelion says:

    Mina chefer snor ofta mina idéer och gör dem till sina egna. Men det kan vara ett ganska smidigt sätt att få ut sina idéer.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jag om den danska TV-serien Borgen. Väl värd att se, inte minst ur ett arbetslivsperspektiv. Läs mer >> Detta inlägg postades i Arbetsmiljö den onsdag 3 juli 2013 av […]

Kommentering är stängd.