Varför gal tuppen?

Vi har nio höns och två tuppar. De får finna sig i att leva sitt liv i ett hönshus med vidhängande hönsgård för att inte riskera att bli uppätna av katten eller gladorna som bor i dungen strax intill. De två tupparna har kommit överens om vem som bestämmer. I alla fall när de är på samma ställe. Då är det alltid ”den mörke” som gal och kollar så hönorna har det bra. När ”den mörke” går in i hönshuset då kan ”den ljuse” helt plötsligt få för sig att han bestämmer i hönsgården och då passar han på att gala så mycket det går medan tid är.

Varför gal tuppen? Foto: Lisbeth Rydén

Det påminner mig om en annan historia om tuppar, som den kulturellt bevandrade säkert vet vad den kommer ifrån, men jag tror att poängen var att tuppen gal för att solen ska gå upp. Eller så kanske man skulle kunna säga att tuppen vet att solen ändå går upp men vill att hönorna ska tro att det är hans förtjänst.

Två små observationer från hönsgården så här i midsommartid. Det finns säkert en och annan parallell man skulle kunna göra både till arbetslivet och forskningen om det, men det tänker jag inte göra. Det står dock fritt för alla att spinna vidare ;), gärna i kommentarsfältet. Jag ville mest tacka alla som har läst och kommenterat mina inlägg under året som gått, oavsett om det har varit på Facebook, via e-posten, direkt i bloggen eller i vänners sällskap utan sociala medier i närheten.

Själv tänker jag jobba i princip hela sommaren, men det är väl kanske bara ett resultat av det min mamma brukar hänföra till: ”När kvällen kommer får den late brått” :). I alla fall, här ska rensas, planeras och göras en massa saker i sommar. Kanske till och med bloggas lite. Vem vet?

Jag önskar er alla en härlig sommar,

 

Lisbeth

=================================================

Vill du veta varför tuppen gal så hittar du det korrekta svaret här: http://www.expressen.se/gt/kultur/varfor-gal-tuppen/

Lisbeth Rydén
Följ mig på: