Fikonspråk

Vad har du för tekniska koder och förkortningar i ditt yrke?

Har du en massa speciella tekniska termer eller uttryck  som gemene man inte förstår? En hantverkare pratar kanske om rubankar. Skall man koppla upp sig mot internet så skall man kunna hantera Switchar och Hubbar.

Militärer pratar om 3150, när de menar andra hållet (helt om). Hur ofta har du inte suttit i tandläkarstollen  men munnen full av sugande slangar och små vassa instrument, undrandes över om det kommer bli dyrt det där med 6.an? Vilken 6:a?

Eller så lämnar du kanske in bilen på verkstad för att den inte fungerar. Kanske låter det lite från framhjulen? När mekaniker snabbt förklarar att det länkararmen som glappar. Vilken arm – som länkar till vad?

Ja de tekniska och fackspråken är många.

Men är det bara språkbruk från olika yrkeskategorier och ämnesspecifika områden gör det svårt att förstå vad andra menar? Var du bor och hur gammal du är påverkar också ditt sätt att prata. Generationers kommunikation försvåras av att man är en produkt av ”sin tid” och har svårt att förstå såväl nya uttryck, som språkbruk från förr. T.ex. får man säga plugget om skolan? Eller vad har man för benämning på skolan idag om man är skolelev och skall vara lite cool?

Har du  funderat över vilka termer och uttryck som du använder dig av i den dagliga gärning? Vilka är specifika för din yrkeskategori? Eller har du exempel på uttryck som är specifika för din generation?

Kanske kan du prata riktigt Fikonspråk? Annars kan du läsa om hur du gör på Wikipedia.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)