Är du nöjd med din julklapp?

Snart är det dags för att packa ihop och städa ut julen. Hoppas att du har haft en god och skön jultid. Kanske har det julen inneburit extra ledighet med möjlighet till att ligga kvar lite längre än vanligt i sängen.

Blev du nöjd med julklapparna? Fick du en julklapp av ditt arbete? Kanske det var en chokladask eller en ny filt med företagets logo? Eller fick du rent av ingen julklapp överhuvudtaget.

Hur är det? Skall man få en julklapp eller inte? Vad tycker ni är skäligt att arbetsgivaren ger till sina anställda?

 

Under 2015 så var reglerna enligt Skatteverket enligt följande:

Julgåvor som är värda högst 450 kronor är skattefria för den anställde. Likaså julbord om de kan ses som intern representation, till exempel en personalfest.

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om:

  • värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan,
  • julgåvan inte är kontanter. Skattefriheten gäller inte gåvor som lämnas i pengar. Med pengar jämställs andra betalningsmedel som check eller postväxel. Gåva i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Presentkort i gåva till anställda.

 

Men om man inte fick någon julgåva eller något julbord. Har arbetsgivaren varit snål? Skall man som arbetstagare förutsätta att man får ett julbord? Ja – det beror väl på vad som står i anställningsavtalet.

Men att förutsätta att man skall få en julgåva kanske är en något förlegad syn. Hur gör ni som är egna företagare? samlar ni er själva för att ha ett högtidligt stund med Er, dig själv och hela du till ett julbord med avslutande julklappsutdelning?

Hur funderar ni som är arbetsgivare? Känner ni att ni måste ge en julgåva till era anställda för att de skall tycka att ni är en god arbetsgivare.

Man får hoppas att det inte är julgåvorna eller julborden som avgör om man är en god arbetagivare eller om man är anställd vid ett förtag som tar hand om sina anställda. I grunden får man hoppas att medarbetare känner sig uppskattade över tiden och året för det arbetet som de utför och därigenom känner stimulans.

Jag hoppas att ni alla känner er uppskattade för det arbetet som ni gör idag och att ni på annat sätt kan känna stimulans och utveckling så att ni inte behöver vänta ända tills nästa jul.

God fortsättning på det nya året.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)