Låt 2015 bli ett arbetsmiljöår!

Jag må vara partisk men jag tycker att det pratas en väldigt massa om vår psykosociala arbetsmiljö. Dagligen läser jag om undersökningar eller arbetsplatser som visar på en ganska stor förekomst av osund stress, arbetsrelaterad ohälsa och ökande sjukskrivningar. Däremot tycker jag inte att det händer så mycket. Så om jag får lämna en tidig nyårsönskan så är det att låta nästa år får bli ett riktigt intensivt arbetsmiljöår. Som i de flesta bra sagor önskar jag mig tre saker:

 • Låt 2015 bli året då de arbetsplatser där människor mår dåligt inser att det inte måste vara så och bestämmer sig för att göra något åt saken.
 • Låt 2015 bli året då riskbedömningar av arbetsmiljön blir mer än att pliktskyldigt skicka ut en enkät varje eller vartannat år.
 • Låt 2015 bli året då Arbetsmiljöverket antar föreskriften om Organisatorisk och social arbetsmiljö. (Den skulle kunna sett annorlunda ut men bättre än ingenting, enligt mig / Remisstiden går för övrigt ut idag.)

Nu har jag bara några dagar kvar av mitt arbetsår och eftersom jag knappt hade någon ledighet i somras tänkte jag vara långledig över jul och nyår. Jag tackar för alla som läst, spridit och kommenterat mina bloggar och hoppas att ni vill fortsätta med det även nästa år.

Till sist en hälsning från mina trädgårdsjultomtar som vill visa hur illa det kan gå om man glömmer att göra riskbedömningar. Det ser dock värre ut än det var. Denna gång blev det endast en incidentrapport.

God Jul och Gott Nytt År!

Allt gick bra denna gång men tomtarna vill ändå skicka en påminnelse om att göra riskbedömningar INNAN det händer tråkiga saker.

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
4 Kommentarer
 1. Eva Winje Algehov
  Eva Winje Algehov says:

  Jag håller helt med dig Lisbeth! Att verkligen börja göra något åt problemen – och helst innan det har gått för långt. Investera i en bra utbildning som stärker medarbetarna till exempel. Inse att det faktiskt är personalen som är företagets/organisationens viktigaste resurser.
  Jag önskar dig en riktigt God Jul och sköna, vilsamma och kreativa, lediga dagar.
  Hälsar
  Eva Winje Algehov

Trackbacks & Pingbacks

 1. Gott nytt 2015! skriver:

  […] boken senast siste januari så ger vi 25 % rabatt! Ange ”Låt 2015 bli ett arbetsmiljöår” i meddelanderutan. (Inspiration hämtad från Lisbeth Rydéns inlägg med samma namn, här i […]

 2. […] « Låt 2015 bli ett arbetsmiljöår! […]

Kommentering är stängd.