Att bryta gamla vanor – varför är det så svårt?

Vi har alla provat att försöka motionera lite mer, äta lite bättre eller försökt skapa någon annan ny vana i vårt dagliga liv. Men hur starka föresatser vi än har från början, så rinner det ofta ut i sanden och du blir både frustrerad och uppgiven. Varför blir det så?

Om vi tittar på hur vår kropp och hjärna funkar. Så är de fortfarande anpassad för ett liv på savannen. Dvs. gör av med så lite energi som möjligt. Vilket innebär att vi av naturen är lata både fysiskt och mentalt för att spara på krafterna tills vi verkligen behöver det. Vi är också programmerade att jobba utifrån invanda energisnåla tankemönster och rutiner.

Med de förutsättningarna inser vi lätt att det krävs några knep för att lura oss själva till att skapa nya vanor.

Det tar ca 21 dagar att få de nya nervbanorna att bli lika snabba som de invanda. Innan dess faller vi lätt tillbaka i den gamla vanan för att den är snabbare och kräver minimum av energi. För att lyckas behöver du därför ha full fokusera på det nya sättet i början. Efterhand blir de nya nervbanorna allt snabbare och kräver allt mindre fokus.

Acceptera att det inte alltid blir som vi planerat. Dvs. du kommer att falla tillbaka till gamla vanor igen. Ge då inte upp, utan gå tillbaka till den nya vanan igen. Eller som Armand Krajnc , fd proffsboxare, uttrycker det: ”Nähä, gick det inte denna gång. Då får jag gå hem och öva lite till.”

Lycka till!

Letsbegin

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)