Brain Management I
Brain Management handlar om att förstå hur vår hjärna funkar och hur vi kan använda hjärnenergin på rätt sätt för att kunna koncentrera oss längre och ta bättre beslut. Så här hushållar du bättre med hjärnenergin.
- Single-tasking
Sluta göra flera saker samtidigt (multi-tasking). Studier från bl a New York University visar att vår hjärna kan bara fokusera på en sak samtidigt. Varje gång vi byter uppgift tvingas vi fokusera om, repetera vad som gjorts hittills och hitta vad som är nästa steg innan vi kommer framåt. Detta kallas oftast ställtid. Ju oftare du byter mellan uppgifter desto mer ställtid. En svensk undersökning har konstaterat att vi svenskar i snitt har 1,6 dagar ställtid per arbetsvecka.
Tips: Försök att slutföra en sak i taget, så långt det går. Därefter tar du nästa uppgift. Jobba gärna i arbetsblock under dagen. Dvs. boka in tid i kalendern för dina huvud arbetsuppgifter som du behöver göra varje dag. - Planera och sätta mål
När vi planerar eller sätter upp mål använder vi prefontala cortex. Detta är väldigt energikrävande och hjärnan försöker oftast undvika att slösa på energi. Vilket gör att vi gärna skjuter upp lite mer komplicerade saker. Dessutom har hjärnan svårt att visualisera flera steg i taget. Undersökningar visar att skillnaden mellan oss normal intelligenta och de med högt IQ är bl a att de har kapacitet att tänka i betydligt fler steg än vi andra.
Tips: Gör det mer visuellt för hjärnan genom att skriva ner det du funderar på. Det blir mer konkret för hjärnan att se dem framför sig. Använd gärna Post-it lappar. När du skrivit ner de olika aktiviteter som behöver göras är det bara att ordna dem i logisk ordning och vips har du en hanterbar plan. - Utnyttja dina energitoppar
Att vara kreativ eller lösa något komplext tröttar ut hjärnan betydligt snabbare än om du utför en rutin uppgift. T ex kan 1 timmes kreativt möte vara betydligt mer tröttande än att köra bil 3 timmar till ett kundbesök. Det beror på att rutinmässiga uppgifter utförs av de basala ganglierna, som inte kräver så mycket koncentration och därmed energi. Medan prefontala cortex kräver betydlig mer fokus och energi.
Tips: Hitta den tid på dagen som du är mest fokuserad och försök att utföra de uppgifter som kräver mycket fokus och energi då. Det kan vara direkt på morgonen om du är morgonperson eller lite senare på dagen om du är en kvällsperson. Enligt en undersökning som jag skrivit om förut, så är tisdagar mellan 10:00 – 12:00 den mest produktiva perioden under hela veckan. Tvingas du ta beslut eller lösa problem på fel tid? Stoppa gärna i dig lite kolhydrater, helst långsamma så de räcker under hela passet. Hjärnan är en av våra kroppsdelar som konsumerar mest energi och därmed kolhydrater. - Skapa en ny vana
Vår hjärna är fortfarande anpassad efter ett liv på savannen. Där detvar ont om mat och därmed hjärnenergi. Hjärnan föredrar därför att jobba med rutinuppgifter så mycket som möjligt för att spara energi. Ju längre vi utfört en uppgift desto enklare är den och desto mindre energi går det åt. När vi ska lära oss något nytt finns det därför ett visst motstånd, då hjärnan helt plötsligt ska skapa nya tankebanor. Den har väldigt lätt att halka tillbaka till det gamla sättet att tänka eller utföra uppgiften.
Tips: Var medveten om att det tar tid att skapa en ny vana. Forskning visar att beroende på hur komplex den nya vanan är och hur van du är vid att tänka i nya banor, så kan det ta upp till 21 dagar innan det nya tankesättet och nya nervtrådarna har satt sig. Håll ut dessa tre veckor och fokusera på den nya vanan när du utför den.
Lycka till med att utnyttja din hjärna bättre. I nästa blogginlägg kommer det fler tips.
(Fritt från Chef.se och ”Your Brain at Work” David Rock )
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
- Wind of Change - 9 april 2018
- Är ni rustade för förändring? - 26 februari 2018
- Jobba hemifrån – går det att få något gjort? - 12 februari 2018
Tack för väldigt användbara tips!
Hej Eva, kul att du gillade bloggen. Kommer lite fler tips om två veckor. :-)