Din unikhet som framgångsfaktor!

Din unikhet som framgångsfaktor!

Fotograf: Camilla Photography

Det pratas mycket om framgång i alla typer av media och det har blivit väldigt viktigt och något som många strävar efter idag. Framgång har många olika ansikten och vägarna dit är många. Den fråga som oftast dyker upp är: Hur gör jag för att nå framgång? med betoning på HUR. Frågan är väldigt  relevant då framgång inte bara kommer som ett brev på posten. Några andra frågor som också dyker upp kring ämnet är:

 • Vad är nyckeln till sann framgång?
 • Vilka människor når framgång?
 • Vad kan du göra för att lyckas?

Innan jag besvarar ovanstående frågor vill jag definiera vad jag menar med ”framgång”.

Framgång i den här artikeln är:

 • Helt individuell.
 • Att nå sina livsmål.

Så vad är då nyckeln till sann framgång? Jag vill börja med att säga att varje människa har förutsättningarna att nå sina livsmål. Det beror på att de mål varje individ sätter har sin grund i det vi är; intressen, kunskaper, egenskaper, drömmar, personlighet och erfarenhet. Den absolut effektivaste nyckeln till framgång är din unikhet!

Man kan titta på två personer som jobbar på samma arbetsplats, de har samma utbildning och liknande arbetsuppgifter men den ena är mer framgångsrik än den andra. Vad kan det bero på? Jo, mod att vara unik!

Vad är då din unikhet? Jo, det är allt som är du sammantaget: egenskaper, beteende, utbildning, erfarenhet, intressen, livserfarenhet, drömmar, visioner, mål och kunskaper. Det är allt det sammantaget som gör dig unik. Och för att ta fram din unikhet krävs modet att vara dig själv.

De som når framgång har självförtroende, en bra självbild och modet att vara  sig själv för att vara sin unikhet. En framgångsrik människa har förmågan att använda sin unikhet för att nå sina mål här i livet. Det handlar alltså inte bara om en bra utbildning och mångårig erfarenhet på arbetsmarknaden utan en kombination av utbildning och dina personliga livserfarenheter, beteende, intressen mm som är grunden till framgång.

Ett vanligt fenomen som de flesta gör är att jämföra sig med andra och tro att deras accepterade beteende är det rätta. Ja, det är det rätta beteendet – för dom, inte för dig! så sluta jämföra dig med andra och hitta ditt eget unika sätt att vara. Det är vägen till framgång!

Steg ett är att vara sann mot sig själv, så länge man serverar sig själv lögner så är det svårt att vara ärlig utåt. Att vara olika är inget fel, det ger bara krydda till umgänget.

Titta på snöflingorna, de är så ofantligt många men det finns ändå inte två exakt likadana men ingen av dom är ”bättre” eller ”sämre” än någon annan snöflinga – de är bara olika. Det är precis likadant med oss människor, inte ens enäggstvillingar är helt identiska.

Försöker du vara som alla andra blir du bara en i mängden och om alla gjorde så skulle inga nya uppfinningar skapas. Och så krävs det så mycket mer energi att försöka vara som någon annan. Om du är dig själv så behöver du inte anstränga dig, du behöver bara VARA.

Vi är alla födda helt unika och det är också meningen att vi ska vara det.

Bejaka dina unika  egenskaper, var dig själv så kommer du möta ökad respekt, att folk lyssnar på dig och att folk verkligen vill vara i din närhet just därför att du är du. Alla tycker om nya saker och varje gång du möter en människa som bejakar sin unikhet så möter du något nytt. Det är inspirerande, idéskapande och väldigt intressant att möta människor som är sig själva.

Cecilia Kärvegård
Senaste inläggen av Cecilia Kärvegård (se alla)
2 Kommentarer
 1. marie
  marie says:

  underbart cecilia, och vad din sida har blivit förändrad :))ja helt enkelt förbättrad :)..jag vill tipsa dig om en författare som heter Leo Buscgaliga, du skrive i termer som påminne rom honom, enl meig en fantastisk personlighet som berikat oss men kloka ord. hans bok/böcker finns på adlibris..leva älska lära..kram

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Tindra-Annette and Cecilia Kärvegård, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Din unikhet som framgångsfaktor! http://gottarbetsliv.se/2011/02/01/din-unikhet-som-framgangsfaktor/ […]

Kommentering är stängd.