Entreprenörens arbetsmiljö

Det är en spännande tid i vår verksamhet. Lisa har flyttat till Stockholm och vi flyttar in i gemensamt kontor om en vecka. Ansökan om att bilda AB är inlämnad och våren är full av spännande möten med nya och gamla kunder och nätverkskontakter. Nu tar vi vår verksamhet till nästa nivå.

Det är också nu vi har möjlighet att designa arbetsmiljön i vårt gemensamma företag. Vilken kultur vill vi ha? Hur vill vi fatta gemensamma beslut? Behöver vi en kalender för att boka kundmöten så att vi inte krockar och hur undviker vi att samma person alltid ställer in kaffekopparna i diskmaskinen?

Arbetsmiljön och alla de frågor som hänger samman med den är ofta mycket lågt prioriterat när man startar ett företag, ensam eller tillsammans med andra. Ändå är det ett område som kan vara avgörande för om du orkar och har lust att fortsätta med ditt företag på lång sikt. Är du egenföretagare? Boka in ett möte med dig själv. Utvärdera din arbetsmiljö och din motivation på jobbet. Här är några frågor att utgå ifrån:

 • Har du tillräckliga utmaningar och hur känner du dig när du uppnår de mål du sätter upp? Hur firar du?
 • Hur mycket stressar du och vilka arbetsuppgifter tar mer energi än de ger?
 • Är du ledig när du är ledig?
 • Har du arbetsro?
 • Är ditt arbete bekvämt för kroppen eller får du ont någonstans?
 • Befinner du dig i ett kreativt och varmt sammanhang med människor du inspireras av? Om inte varje dag så kanske ibland?
 • Finns det andra frågor du vill sätta upp på den här dagordningen?
 • Behöver du ändra på någonting?

Det kan vara lättare att besvara frågorna tillsammans med någon annan. Varför inte dra ihop några andra egenföretagare och ha gemensam arbetsmiljödag?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
4 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Det här är verkligen ett viktigt område, tycker jag! Skulle gärna fördjupa mig i det vid tillfälle – hur kan egna företagare hitta sätt att ta hand om sin arbetsmiljö mer systematiskt? Det är alldeles för lätt att tappa bort det i allt annat som ska göras.

  Mycket bra idé med en gemensam arbetsmiljödag! Den ska jag klura vidare på. Någon som hakar på?

 2. Nils Östergren
  Nils Östergren says:

  Bra initiativ. Som vanligt har jag i min småföretagartillvaro sällan tid att göra något utöver uppdragen. Så är det för de flesta. Men jag tror att få inser att arbetsmiljön kan förbättras ganska enkelt och snabbt, att säkerhet och effektivitet går hand i hand och att det egentligen inte krävs så mycket för att uppfylla lagkraven.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Pär Pihlqvist, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Entreprenörens arbetsmiljö http://gottarbetsliv.se/2011/01/26/entreprenorens-arbetsmiljo/ […]

Kommentering är stängd.