Ett hållbart litet företag

Häromveckan var vi några egenföretagare i Växjö som åt lunch tillsammans och pratade om hur vi kan driva våra företag på ett hållbart sätt. Även om vi är en- eller fåmansföretag så vill vi tänka efter hur vi kan driva företag på ett sätt som tar hänsyn till både människor och miljö resonerade vi. 

Dessutom vill vi inkludera tanken om personlig hållbarhet, att driva företag så att vi själva håller över tid. Och så behöver vi ha en ekonomisk hållbarhet. Alla dessa delar står inte alls i motsats, ofta tvärtom. 

Vi pratade om hållbarhet (eller ansvarsfullt företagande) i tre delar: 

1. Att minimera skada genom mina val som företagare, t ex genom att resa miljövänligt.

2. Att bidra till hållbarhet genom de värden som jag förmedlar i mötet med t ex kunder, att inspirera andra till hållbarhet.

3. Hur jag som företagare också kan bidra till förändring, t ex genom att skänka en del av min vinst. 

Personligen funderar jag mest på följande just nu, när det gäller mitt företag:

– Mina resor, kan jag välja tåg istället för bil?

– Inköp av hårdvara som dator, telefon, skrivare och annat, kan jag köpa begagnat och/eller välja miljö- och människovänliga saker?

– Kan jag uppmana arrangörer som jag samarbetar med att välja miljömärkta konferensanläggningar eller tänka på miljön när de väljer mat till konferensdeltagarna? Vatten på kanna istället för flaskvatten t ex?

– Vilka värderingar står jag för, hur kan mitt budskap bidra till en bättre värld och inspirera andra att leva mer hållbart?

– Hur tar jag hand om min egen energi så att jag håller i längden och vilka krav ställer jag på människor som jag samarbetar med, anlitar eller anställer? 

Vilka pusselbitar känns bra att starta med för dig, om du är företagare och vill ta ett större ansvar för företagets påverkan? Det gäller ju att göra det här lagom ambitiöst. Även ditt hållbarhetsarbete ska ju gärna vara — just hållbart. 

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)