Entreprenörskapet och den goda egoismen

Jag har begått podradiodebut! Inte med min egen pod, den dröjer lite. Till exempel behöver jag komma på världens bästa namn för en pod om att göra skillnad och samtidigt leva ett gott liv. Har du några förslag?

Första avsnittet är redan inspelat, det ska bara redigeras. Det ligger några andra projekt i före i kö, förmodligen kommer lanseringen på andra sidan årsskiftet.

Min debut gjorde jag istället i podden Drömmen om Målajord, där författaren Maria Estling Vannestål samtalar med mig om att göra skillnad och om att driva företag med utgångspunkt i min vision och med själ och hjärta. Avsnittet finns att lyssna på här.

Maria frågar bland annat om hur det går ihop att satsa på sig själv och sina egna idéer och samtidigt göra gott i världen. Blir inte det en självmotsägelse? Blir vi inte navelskådande när vi startar företag och börjar marknadsföra oss själva och planera hur vi ska nå ut med våra idéer? Är det inte till och med lite egoistiskt att bli företagare?

Jag har mött den tanken hos andra ibland. För mig finns ingen sådan motsägelse. Om du startar företag inom någonting du tror på och där du verkligen vill göra världen till en lite bättre plats, oavsett område, så är det bra för världen om du satsar på det. Du är bra för världen. Ju mer vi får av dig desto bättre. Sätt inte ditt ljus under en skäppa utan sprid det.

På samma sätt behöver du ta hand om dig själv och din energi om du vill vara en god kraft. Du är din viktigaste resurs, både som företagare och om du till exempel har ett ideellt engagemang. Du behöver värna den energin så att engagemanget blir hållbart.

Hur tänker du, när är det egoistiskt att tänka på sig själv och när är det tvärtom det bästa för människor omkring dig och världen i stort?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)