Konsten att fatta kloka beslut

”Livet är fullt av mariga val, kära du”, ler havshäxan i Disneys version av Den lilla sjöjungfrun, medan Ariel försöker bestämma sig för om hon ska offra sin röst och riskera att förlora sin själ för att få chansen att vandra på torra land och träffa sin prins.

Hur gör du när du fattar beslut om avgörande vägval i ditt liv?

Konsten att komma fram till vilken väg jag ska välja är central för mig som egenföretagare, både i det lilla och i det stora. Det är en förmåga som det kanske inte pratas så mycket om, men den är avgörande för om du ska klara att driva ett företag själv eller inte.

Vilka produkter eller tjänster ska jag satsa på? Vilka metoder inom marknadsföring och sälj ska jag välja för att nå ut med dem? På vilket sätt ska jag ta betalt och hur mycket? Kan jag inte välja så kommer jag inte vidare.

Här kommer fyra tips för dig som beslutsfattare i ditt företag.

1. Välj vilka råd du ska lyssna på.

Många människor dig kommer att ha synpunkter på dina val som företagare: din familj, andra företagare, inspirationsföreläsare och författare inom ditt fält, staten, dina kompisar och din älskling. Det är lätt att bli velig och tycka att alla råd och synpunkter låter vettiga och kloka, även om de säger motsatta saker. Så vilka ska få påverka ditt beslut?

När jag fattar avgörande beslut så värdesätter jag råd från personer som vet vad de talar om, som vill mitt allra bästa och som känner mig. Alla dessa kriterier är lika viktiga. Om du får råd som inte riktigt känns bra i magen, fundera på om ni har samma utgångspunkter och värderingar kring frågan du funderar på. Du har kanske en kompis som vill dig väl och som känner dig, men som aldrig i livet skulle ta risken det innebär att starta företag. Då är den personen kanske inte den bästa att råda dig, även om råden är i all välmening.

Jag är också noga med vilka frågor jag ställer när jag ber om råd. Vad är det egentligen för aspekter som jag vill ha råd kring och vad vet jag innerst inne redan? Det finns ingen anledning att öppna upp för feedback kring de delar som jag redan har bestämt mig för.

2. Vad gör det om hundra år? Inte vet jag.

Egentligen är det omöjligt att fatta kloka beslut eftersom du inte vet vad som kommer att hända. Det är naturligtvis lite jobbigt att tänka på, men det kan också avdramatisera beslutet. Det kanske är lika bra att bara bestämma sig och testa ett av alternativen? Du kommer ändå aldrig att ha tillräckligt mycket information för att veta vilket alternativ som är rätt på lång sikt. Du kommer aldrig att ha hela kartan, bara en liten bit av den.

3. Fatta beslut när du är på topp.

Att ta del av olika utbildningar och utvecklingsprogram är en viktig strategi för mig i mitt företagande. Just nu deltar jag därför i affärsutvecklingsprogrammet Knuff. En av mina kursare avslöjade att hon har som regel att inte skriva offerter under de dagar i månaden då hon kände sig låg eller ledsen, eftersom hon visste att humöret då skulle påverka priserna i offerten.

Det tyckte jag var en fantastiskt bra regel, särskilt för oss som säljer produkter eller tjänster som vi själva skapar. Då blir det lätt så att priset på varan eller tjänsten är det sätt som vi berättar om vårt eget värde. Det är mycket lättare att säga att jag är värd ett högre pris under dagar när jag är på topp.

Fatta beslut när du mår bra och känner dig trygg och glad. Bestäm dig för att beslutet gäller även under sämre dagar och endast får rivas upp när du har en bra dag igen. För mig personligen innebär det också att jag aldrig fattar avgörande beslut när jag är hungrig. Det är bara dumt. Vad behöver du för att ha tillgång till ditt kloka, vuxna, kreativa och beslutsmässiga jag?

4. Om du inte bestämmer gör någon annan det åt dig.

Ett sätt att fatta beslut är att inte göra det. Om du väntar tillräckligt länge så har du kanske inte längre möjlighet att välja, beslutet har fattats åt dig. Ibland kan detta vara ett bra sätt att komma fram till ett beslut, att helt enkelt se vad som händer.

Oftast tror jag dock mer på medvetet fattade beslut, att ta rodret och styra dit du vill. Första steget är kanske att acceptera att du behöver välja, att du inte kan få alla de olika alternativen. Sedan gör du en plus- och minuslista för varje alternativ och därefter bestämmer du dig. Försök inte hitta fram till det perfekta alternativet (se punkt 2). Bestäm dig bara.

5. Låt besluten gälla ett tag. Omvärdera dem sedan.

Bestäm dig för ett alternativ och kom ihåg att du kan ändra dig längre fram. Sätt ett datum, till exempel ett halvår framåt i tiden eller vad som är rimligt, när du har ett nytt möte med dig själv och omvärderar beslutet. Känns det fortfarande rätt eller ska du ändra kurs?

Det sista tipset har jag lånat från Camilla Bengtsson, projektledare för affärsutvecklingsprogrammet som jag deltar i. Jag gillar det för att det gör att du slipper fortsätta att vela fram och tillbaka, du kan bestämma dig och börja ta steg för steg åt det håll du har bestämt. Samtidigt har du inte låst fast dig för alltid.

Har du några knep för att komma vidare när du står inför ett viktigt vägval? Dela gärna med dig!

Är du nyfiken på programmet Knuff så finns det platser kvar i nästa grupp. Jag kan varmt rekommendera det!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)