Fler tankar kring frågor

I mitt senaste blogginlägg skrev jag om att jag tycker att det är viktigt att inför en jobbintervju förbereda sig, läsa på och tänka igenom vilka frågor man vill ställa. Både för att få reda på om tjänsten verkligen är ens drömjobb och för att göra ett gott intryck på rekryteraren.

Idag vänder jag på steken och diskuterar vilken typ av frågor som jag anser vara ”neutrala” och vilka som rent av försämrar dina chanser. Givetvis är detta subjektiva iakttagelser, men jag tror att de flesta i en rekryteringssituation skulle hålla med mig.

Vi börjar med att tänka oss in i scenariot att Du är på en intervju och har glömt eller inte hunnit förbereda Dig och tänka till ordentligt före. Eller så är situationen sådan att personen som håller intervjun redan har berättat allt Du tänkte fråga. Men Du vill ju ändå ställa ett par frågor för att visa Ditt intresse och för att det inte ska bli en pinsam tystnad när den oundvikliga frågan ”har Du några frågor?” kommer.

Då tycker jag absolut att man kan ställa ett par allmängiltiga frågor. Det kan vara frågor om själva processen, om företagets tankar kring det
rent praktiska, en fråga om ifall Du behöver komplettera med något eller liknande. Denna typ av frågor är absolut relevanta, men man ställer dem inte för att imponera.

Ett par exempel:
– Hur kommer ni att gå vidare med processen för tillsättning av tjänsten?

– När är det tänkt att personen ska börja?

– Vill du se mina betyg?

Däremot är det (i mina ögon) absolut förbjudet att i första intervjun ta upp frågor som får Dig att framstå som felfokuserad och girig. Det
är viktigt att tänka på att första intervjun handlar om att ta reda på om Du passar för jobbet och om jobbet passar för Dig. För att ta reda på det senare behöver Du veta mycket om arbetets innehåll, kulturen i företaget etc. Däremot behöver Du INTE veta om Du får gratis gymkort (om detta inte är en profilfråga för företaget och att rekryteraren tar upp det).

Att ställa frågor om ”extraförmåner” innan man vet att man fått jobbet gör att man framstår väldigt felfokuserad. Det är viktigt att Du visar vad Du vill och kan GE. Gör du detta på rätt sätt så blir det i nästa läge (då det är klart att Du fått jobbet) mycket lättare att på ett professionellt sätt lägga fram vad Du vill HA. Givetvis ska givande och tagande vara i balans, men en sak i taget och rätt sak i rätt tid, annars kommer Du aldrig att komma så långt som till en villkorsdiskussion.

Ett par exempel på frågor som är förbjudna på den inledande intervjun (om Du inte vill framstå som en gnällig typ som vill ha mer än du ger):

– Får man betald parkeringsplats? (Lite girig fråga att ställa i ett inledande skede)

– Får man tjänstebil? (Kan absolut vara en relevant fråga längre fram, men ställs frågan direkt undrar man ju om det är jobbet eller bilen som är intressant)

– Vilken är lönen? (Hold your horses, detta diskuterar vi när vi vet att Du är rätt person och vad Du kan tillföra!)

– Bjuder företaget på frukost? (Suck, är det en macka det hänger på om du är intresserad så är det kanske inte så intressant ändå…)

För exempel på frågor jag hellre vill höra, gå tillbaka till mitt inlägg den 6 september. :-)

Anna Tinglöf
Komet

Anna Tinglöf
Senaste inläggen av Anna Tinglöf (se alla)