Fungerar din Av/På knapp?

Många av oss har ett högt tempo både på jobbet och på fritiden, vilket gör att vi oftast är mer ”på” än ”av”.  Det gör att vi lätt dränerar oss på energi och inte hinner återhämta oss ordentligt.  Jämför din energi med ditt lönekonto, det behöver fyllas på varje månad och det måste räcka fram till nästa påfyllnad. Annars blir det problem.

Hur får du ett jämt flöde av energi under hela månaden? Dels behöver du kontinuerligt längre stunder när du är ”av” och dels behöver du små korta pauser från det dagliga.  Boka in de längre stunderna i kalendern, så att de verkligen blir av.  Det kan vara allt från att gå ut i trädgården, promenera i naturen eller gå på ett gympapass till att läsa en god bok, se en bra film eller lyssna på din favorit musik. Välj det som fungerar för dig, det viktiga är att ”av” knappen aktiveras.

När det gäller de korta pauserna under arbetsdagen, kan det vara tufft att hitta de små andningshålen. Börja med att se till att ta dina fikaraster och lunch. Fastnar du i en arbetsuppgift och inte vet hur du ska gå vidare? Gå ifrån din arbetsplats i några minuter, hämta något att dricka, ta en tur i korridoren eller fundera på något icke jobbrelaterat. När du är tillbaka igen så har du oftast hittat en ny vinkel på problemet. Francesco Cirillo drar mikropauserna ett steg längre med sin pomodoro-teknik teori genom att hävda att vi blir mer fokuserade och produktiva om vi bara jobbar i 25 minuters block. Tar 5 minuter rast och sedan jobbar 25 minuter till.

Oavsett om du väljer att hålla dig till traditionella fika och lunchraster eller använder pomodoro-tekniken, hjälper dessa korta pauser till att ge dig en snabb återhämtning.  Så att din energi räcker lite längre den dagen. Det tränar dig i att lättare kunna slå på ”av” knappen, när det behövs och din kropp mår bättre av att du kontinuerligt variera din arbetsställning.

Så glöm inte att se till att använda din av/på knapp kontinuerligt och inte bara ha den i På-läge.

(Läs mer om pomodoro-tekniken på www.pomodorotechnique.com)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)