HBTQH – ?

En del av mitt uppdrag här är att skriva om normer, idka en del normkritik och diskutera HBTQ-frågor i arbetslivet. För att komma igång med det tänkte jag som ett kort första inlägg beskriva den nämnda förkortningen och uppmana er att fråga om det är några begrepp i sammanhanget som är svåra eller förvirrande. Jag återkommer med orsakerna till varför jag anser att de är fackliga och arbetslivsfrågor.

HBT, HBTQ eller HBTQH är förkortningar som inkluderar en så stor mängd individer att jag kommer generalisera ganska hårt i den kommande texten. Jag utgår även från tvåkönsnormen, d.v.s. att det finns biologiskt män eller kvinnor, kön är inte alltid så enkelt som det kan verka.

H-Homosexuella personer med förmågan att bli kära i samma kön som sig själv.

B– Bisexuella personer med förmåga att bli kär i samma kön samt motsatt kön.

T– Transpersoner, Här klumpar vi ihop de flesta formerna av personer med normbrytande könsbeteende men oftast delar vi upp det i transvestiter som klär upp sig i motsatta könets kläder i olika omfattning, oftast för att de mår bra av det. Här finns även transsexuella, en transsexuell person upplever sig tillhöra det motsatta könet och önskar ibland korrigera den felaktiga kropp de upplever sig vara i.

Q– Queer, och här kommer en stor svårighet då definitionen av den som är queer eller agerar queer är väldigt individuell och det finns en del teori kring begreppet och vad det inkluderar. För mig handlar att vara queer om att vara normkritisk, i sitt agerande eller i sitt personliga uttryck.

H– Det sista H är för heterosexuella och kan inkluderas för att skapa en än bredare inkludering men kan lika gärna exkluderas då det är arbetet med att leva utanför heteronormen som HBTQ-arbetet ofta handlar om.

Du kan läsa mer hos RFSL eller RFSU. Efter den korta beskrivningen är ni självklart välkomna att fråga mer om ni vill, via mail eller hellre i kommentarsfältet.

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)