Tack Jan Svärd

Fick igår reda på att Jan Svärd avlidit efter en tids sjukdom. Jan och jag träffades i samband med fackligt HBTQ-arbete för några år sedan, har mötts en del på vägen sedan dess och jag hade stor respekt för honom. Han var alltid pratglad, sugen på att diskutera mänskliga och fackliga rättigheter och framför allt nyfiken på andra människor.

Jan Svärd liten

Jan var anställd på fackförbundet IF Metall och som så många andra tampades han internt en del för att HBTQ-arbete skulle värderas högre inom förbundet och få det utrymme som frågan förtjänade, i nära relation till samtal kring mänskliga rättigheter och normkritik. Han hade alltid tips och idéer på hur vi yngre kunde arbeta för att få till stånd en förändring i organisationer som kunde vara traditionsbundna och trögförändrade.

Söker jag idag på Jans namn på IF Metalls hemsida kommer det många kloka ord om arbetet för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

 

Han var med när några representanter från Vision, Unionen och IF Metall deltog i en facklig konferens för HBTQ-frågor i anslutning till Europride i Rom 2011. Trots lite osäkerhet med engelskan var han en av dem som ställde sig upp inför de samlade från olika europeiska länder och talade om vikten av att vi som fackförbund är delaktiga i arbetet för ett öppet arbetsliv.

 

Jans omtanke, kunskap och engagemang kommer inspirera mig så hans insats inte slutar i och med hans för tidiga bortgång.

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)