Personligt ledarskap – mina bästa tips

I lördags höll jag i första träffen i ett ledarskapsprogram inom Miljöpartiet, tillsammans med min kollega Anna Hagstedt. Programmet är ett samarbete mellan Miljöpartiet i Stockholmsregionen och Miljöpartiets jämställdhetskommitté.

Första träffen hade tema ”Personligt ledarskap”. Här är några av de tips som vi delade med oss av till deltagarna:

1. Använd dina styrkor.

Vad är det för särskilda styrkor som organisationen har fått tillgång till, för att just du är ledare? Vad är du riktigt bra på och hur kan du använda det i ledarskapet? Vilken är din superkraft?

Ibland fokuserar vi så mycket på det vi tycker att vi är dåliga på att vi glömmer att var och en av oss bär på en helt unik mix av kompetenser, erfarenheter och personlighet. Istället för att försöka vara en ledare ”enligt mallen” och leva upp till bilden av ledaren så kan du vara ledare på ditt sätt.

Om inte du skruvar upp volymen på just din ton så fattas den tonen i ackordet. Det kan låta som en fånig liknelse men det är alldeles sant.

2. Använd drivkraften att utvecklas och växa.

Vad är det som ledarskapet ger dig möjlighet att utveckla? Vi människor har en medfödd drivkraft att utvecklas, en längtan efter att lära oss nya saker och att bli bättre på det vi redan är bra på.

Vad tränar du på just nu? Hur kan ledarskapet vara just den utmaning du behöver för att ta nästa steg i din utveckling?

Och hur kan du som ledare skapa möjligheter för andra att utvecklas inom sina områden?

3. Gör det enkelt.

Vår drivkraft att utvecklas och göra saker så bra som möjligt kan lätt leda till att vi sliter ut oss. Vi behöver en motkraft till det. Om vi då och då kan tillåta oss att göra saker på det enklaste sättet, att vara nöjda även om det vi lämnar ifrån oss inte är perfekt, så håller vi längre som ledare och som människor.

När du känner att du håller på att drunkna i projekt och att-göra-listor blir detta ännu viktigare. Vilket är det enklaste sättet att göra det här? Finns det ett ännu enklare sätt?

4. Följ din lust. Låt den hjälpa dig att välja.

Vad älskar du att göra? När kommer du verkligen till din rätt? Vi gör störst skillnad när vi följer lusten och använder vår energi till det som verkligen känns meningsfullt för oss. Här gäller det att komma i kontakt med magkänslan. Det finns så mycket som känns viktigt och bråttom att ta tag i, men vad är det som får ditt hjärta att sjunga?

Livet är för kort för att fylla det med sådant som bara tar energi utan att ge något tillbaka. Det är dags att börja välja det som gör livet gott att leva. Säkert kommer det fortfarande att finnas en hel del saker som du gör för att du känner att det är viktigt, snarare än av lust. Men om du blir medveten om vilka val du gör så har du möjlighet att vikta din kalender: hur mycket tid vill du ägna åt det som är roligt och spännande? Och hur mycket tid avsätter du till det som ”bara” är viktigt?

De här tipsen är ju inte bara användbara för ledare. Egentligen handlar det om att komma till sin rätt som människa, att följa sin egen väg och att leva ett gott liv.

Vad tänker du?

 

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)