Rapport från en tågnörd

Idag börjar arbetsåret på allvar för många av oss. Så även för mig. Jag gick upp tidigt, öppnade persiennerna och konstaterade att det har snöat i natt. Det var vackert, vitt och alldeles tyst när jag hämtade cykeln och gav mig av mot Växjö central (eller Resecentrum som de envisas med att kalla den).

Jag har bokat första klass på tåget idag. Om jag åker första klass och tar tåget som går klockan halv nio från Alvesta (dit jag åker med Öresundståget från Växjö) så serveras frukost på tåget. Det brukar vara bröd, smör och ost och något annat pålägg, ett glas juice och en proviva-shot. Och kaffe. Snön yr utanför fönstret. Ett skönt sätt att mjukstarta arbetsåret.

I år tänker jag allvarligt försöka bli av med min vana att göra dumsnåla val som att spara in några hundralappar på att boka med mindre marginal än jag egentligen skulle behöva, välja biljetter som inte går att boka om eller spara in en övernattning genom att resa många timmar före gryningen. Jag vill ta hand om mig själv.

Mitt jobb innebär en hel del resor. Idag reser jag till Stockholm för att jag ska utbilda i ideellt ledarskap imorgon och hålla utvecklingsdagar för politiker på fredag och lördag. Den ojämförligt viktigaste resursen i mitt företag är jag själv. Om jag har fått sova ordentligt, slipper oroa mig för resor utan marginaler och har tid att andas emellanåt så levererar jag så mycket bättre resultat. Det gäller att komma ihåg det, de dagar då det inte räcker med argumentet att jag helt enkelt gillar att få frukost serverad vid sittplatsen.

Här kommer mina bästa tips för den som reser ofta med tåget mellan Malmö och Stockholm:

Frukost som sagt. Serveras i första klass på morgontågen, ingår i biljettpriset och är riktigt god.

Tåget har högst sju vagnar. Vagn 1 och 2 är förstaklass och går först i tåget om tåget går söderut och sist i tåget om det går norrut. Vagn 7 har gott om plats för t ex en barnvagn eller rullstol. Vagn 5 är restaurangvagn. Om tåget är kortare än vanligt så är det alltså vagn 2, 3, 4 eller 6 som saknas.

Det här med vagnarna kan vara bra att ha i minnet om du vill boka en plats så att du får åka framlänges. Det gör du genom att välja ”boka plats” och öppna den pdf-skiss över tåget som finns intill den rutan. Då kan du se vilka platser som är vända åt vilket håll.

Du får ha lite tålamod, eftersom webbsidan inte talar om ifall platsen är ledig eller ej förrän i nästa steg. Då måste du gå tillbaka och göra om. Lite irriterande, men värt tiden för mig som har svårt att läsa och skriva om jag åker baklänges.

Åker du första klass kan jag även rekommendera att någon gång köpa till middag. Det står att den är trerätters, men det är lite ambitiöst räknat. Det brukar hur som helst vara väldigt gott och serveras på riktigt porslin med riktiga bestick vid sittplatsen. Kan vara värt pengarna om du jobbat en hel dag och tar kvällståget hem.

För dig som lätt mår illa på tåg kan det vara bra att veta att sträckan mellan Stockholm och Linköping är värst. Det är många kurvor på den sträckan, sedan blir det mycket rakare väg ner till Malmö. Jag brukar försöka sova den stunden, eller åtminstone låta bli att läsa.

Jo, förresten en sak som inte gäller just den här sträckan: SJ har dragit in serveringen på ganska många av sina regionaltåg, bland annat det som går mellan Göteborg och Kalmar. Packa alltså matsäck, annars kommer tågresan att kännas väldigt lång.

Nu är vi snart i Nässjö. Då och då dunsar det till, då stora isbitar lossnar från taket och far iväg över tåget. Bakom mig har någon somnat och snarkar högt. Jag ska be om lite mer kaffe tror jag.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)