Röker du marijuana?

En amerikansk studie visar att bli distraherad av mejl och inkommande telefonsamtal under t ex ett möte är likvärdigt med att sänka sitt IQ med 10 punkter.  Låter väl inte som något farligt fokus tapp, men det är jämförbart med en sömnlös natt eller dubbla effekten mot att röka marijuana.

Genom att ha många uppgifter på gång samtidigt ger dig en produktivitets sänkning på så mycket som 40 %.  Vi jobbar alltså inte med flera saker samtidigt (multi-tasking) som vi tror, utan snarare att vi pendlar snabbt mellan uppgifterna (switch-tasking).  Genom att pendla konstant mellan uppgifterna avbryter vi oss själva konstant och blir improduktiva. 

Du kanske tycker att du har fått upp rutinen och är riktigt bra på att ha många bollar i luften.  Forskning visar att de som jobbar ofta med många bollar i luften är mindre kompetenta än de som bara gör det då och då.

Kontentan är att Bodil Jönssons visdomsord om att minska på ställtid (dvs. dra ner på switch-tasking) håller än.

Prova en arbetsdag och se vad som händer.

PS Min dator är likadan. Ju fler saker jag ber den göra samtidigt, desto längre tid tar den på sig att utföra dem.  :-) DS

(Källa: Harvard Business Review)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
3 Kommentarer
  1. Veronica Ermanbriks
    Veronica Ermanbriks says:

    HELT rätt. Min dator får spunk när jag uppmanar den att jobba med ett flertal saker samtidigt.
    Bra inlägg som bringar mycket tanke till vad man egentligen håller på med.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Eva Jansén, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Röker du marijuana? http://gottarbetsliv.se/2010/11/29/roker-du-marijuana/ […]

Kommentering är stängd.