Stilla veckan

Vi är lite sena med blogginlägget idag. Ambitionen är att det ska publiceras under morgonen, lagom till din frukoststund. Men nu går vi in i stilla veckan. Då blir det blogginlägg lagom till brunch istället!

Idag är det nämligen dymmelonsdag. Det är namnet på onsdagen före påsk. Nu inleds traditionellt påskfriden. Vi går in i ett lite lugnare tempo, mer godis, fler ägg, kanske en och annan häxa. Namnet dymmelonsdag kommer av att metallkläpparna i kyrkklockorna ersattes av trästavar, dymblar, för att ge en så dämpad klang som möjligt. En markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande.

Våren är en hektisk tid. Visst känns det lite som att det är nerförsbacke så här års, att allt händer samtidigt och att det går allt fortare ju närmare sommaren vi kommer? Då kanske en stilla vecka kan vara på sin plats. I Norge är ”påskekrim” en tradition – alltså att man läser deckare eller lyssnar till kriminaläventyr på radion under påsken.

Oavsett vilken mytologi du vänder dig till, om du firar Jesu död och uppståndelse, vårens antagande eller en magisk helg då kvastar blir flygredskap och vad som helst är möjligt, så önskar vi dig en riktigt glad påsk. Ta chansen att sakta ner, njut av våren och samla kraft inför slutspurten innan sommaren är här!

Och glöm inte att krossa äggskalen ordentligt innan du slänger dem. Annars kan de lätt användas till mörk magi. Det vill du väl inte?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)