Stockholmsträff 14 mars

Stockholmsträff 14 mars

Vi var ett kul blandat gäng som träffades på Folkuniversitetet igår. Helt skilda bakgrunder men ändå med en hel del gemensamt förutom intresset för vårt arbetsliv. Många lustiga kopplingar dök upp under kvällen. :)

Vi pratade om arbetsmiljö för den som jobbar mycket ensam eller mycket självständigt. Många olika aspekter kom upp och gav en och annan aha-upplevelse, tror jag.

Någon i sällskapet hade aldrig funderat på det som att man har en arbetsmiljö när man arbetar ensam, och det tror jag är ganska vanligt att glömma. Man är så fokuserad på det arbete man har att utföra att hur man gör det blir underordnat. Hur du har ordnat din arbetsplats rent fysiskt med skrivbord och dator, hur du har din psykosociala arbetsmiljö, d v s när träffar du människor? Att ha bollplank när klurigheter dyker upp är väldigt värdefullt. Två i sällskapet hade vars en kompanjon, men lite olika ordnat. Den ena med kompanjonen på nära håll, den andra hade sin på en annan ort. För båda var det, som jag förstod det, värdefullt att ha någon att diskutera olika frågor med.

Vi pratade om det här med kontorshotell – det är ju ett sätt att få en lokal och en tillhörighet. Nackdelen är att det kanske inte blir så som du själv skulle vilja ha det i fråga om vad som möter dina kunder när de ska besöka dig. Det är svårare att skapa en viss stämning när lokalerna har sina specifika förutsättningar. Det kanske man inte tänker på som en arbetsmiljöfråga i första hand, men det påverkar absolut din psykosociala arbetsmiljö, om du frågar mig.

Andra frågor som kom upp var situationen när man lever själv och arbetar själv. Vem drar då gränsen för när du ska sluta arbeta? Och hur får du din sociala stimulans?

Och så kom vi in på det ämne som jag tror är väldigt centralt för många egenföretagare; Jag är duktig på det jag brinner för, det område jag vill jobba med, men jag är inte alls lika bra på allt runt omkring. Vi har olika bitar som vi tycker är mindre roliga att ägna oss åt, helt enkelt för att vi inte gör dem lika bra. Det som ofta nämns som exempel är att ringa telefonsamtal, sköta bokföring, sälja sina tjänster, hålla ordning på försäkringar och liknande.

Ja, frågorna är många och svaren är inte helt självklara alla gånger. Det är helt klart ett område som skulle behöva jobbas mer kring!

Folkuniversitetet på Kungstensgatan 45, Stockholm

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)