Tv-tips: Masterchef

Jag tänkte att jag skulle skriva om sånt som jag såg på TV och som handlade om arbetslivsfrågor. Det började med sista avsnittet av Borgen men sedan dess har det inte blivit så mycket TV och det som blivit skulle möjligen kunna användas som en analys för polisers arbetsvillkor… i Storbritannien eller USA.

Däremot har jag de senaste åren sett många Masterchef, men inte vilka Masterchef som helst, utan Masterchef Australien eller Masterchef (Storbritannien). Jag har ibland råkat hitta den amerikanska varianten (med Gordon Ramsay) men det går inte. Jag vet inte om det är den amerikanska producenten, kulturen, deltagarna, Gordon Ramsay eller vad. Jag har inte orkat tittat tillräckligt länge.

Av det jag sett verkar det i alla fall trevligt att åka till Australien. Där är alla glada åt varandras framgångar, hejar på varandra, delar med sig av sitt kunnande, blir ledsna när andra åker ur tävlingen etc. I USA verkar det vara mer av konkurrens, uppdelning och polarisering.

Visst påminner det också om arbetslivet? Vilket arbetsliv föredrar du och vad är det som premieras i din organisation? Att vinna över kollegorna eller att man bidrar till ett bra gemensamt resultat? Svaret är inte självklart. Det beror antagligen på en massa olika saker. Vad är det som gör om det ena är mer eftersträvansvärt än det andra? För dig? För organisationen? för samhället?

Många frågor blev det. Har du några svar får du gärna dela med dig av dem :).

Lisbeth Rydén
Följ mig på: