Varm eller kall? Fågel, fisk eller mittemellan?

Efter mitt förra inlägg om när inspirationen svalnat har jag inte riktigt kunna släppa ämnet utan funderat mycket på vad det egentligen finns för knep för att få inspirationen tillbaka? Mina bloggarkollegor Maria Kullberg och Ingrid Astbo skrev om de fina tipsen att ta genvägar, samla på sig en bank med idéer och tankar att ta fram när det går trögt, att komma över det första motståndet genom att börja i någon ände du har riktigt bra koll på samt att om inte verkligheten går att förändra, minska istället på dina förväntningar.

Vi människor behöver inte alltid prestera, men om man kört fast riktigt ordentligt kan det vara skönt att ha några knep att ta till. Jag tror det viktigaste är att hitta sina egna triggerpunkter, vad får just mig att komma igång. Jag har kommit fram till att ett knep jag själv brukar ta till (och som ofta fungerar för mig) när inspirationen tryter under en längre tid är att söka upp miljöer som är inspirerande. Resa iväg en sväng är bra för inspirationen men det behöver inte vara långt eller dyrt. Det kan räcka med att hälsa på en vän som har ett kreativt hem eller kontor eller luncha med en kollega som ofta bubblar av idéer. Jag har insett att för mig hänger kreativitet ofta ihop med färg, form och även inredning. När jag inte kan hitta inspiration kan det fungera att titta in i någon riktigt inspirerande butik, bläddra i en inredningstidning eller i NCS-färgkoder. Det kanske låter konstigt men då kan andra idéer följa med av bara farten.

Kanske skulle man, på samma sätt som att samla på idéer till verksamheten, samla på idéer hur man kommer igång med kreativiteten och får inspiration? Tänk att ha en bok att plocka fram där det står fullt med tips på saker som kan få inspirationen tillbaka. Undrar om det fungerar, jag ska verkligen testa!

Andra tips jag fått när jag frågat människor jag mött hur de får inspirationen åter är dessa; googla och snubbla över något som får igång din tankeverksamhet, drick kaffe (ju stressigare det är desto större kaffekopp, du kommer behöva pausen och tänker klarare efter den), gör någonting annorlunda; byt arbetsplats för en dag, flytta på skrivbordet (eller snurra på stolen!), lyssna på musik som peppar igång dig eller ta en biltur! Kanske kan något av dessa tips funka för både mig och dig? Det jag vet är att det helt klart känns värt ett försök!

 

 

 

Linnea Gideonsson
Senaste inläggen av Linnea Gideonsson (se alla)