Vilka frågor ställer du dig själv?

Jag har två tydliga målgrupper för mitt företag: den ena gruppen är engagerade i ideell eller idéburen verksamhet, ofta ledare, som vill förändra världen. Den andra målgruppen är soloföretagare som vill… tja… förändra världen. Att göra skillnad, att vara en god kraft, det är den röda tråden i allt jag gör. Vilken slags värld vill du leva i? Hur kan du leva ditt liv så att världen blir lite mer som du önskar?

Det finns en sak till som mina målgrupper har gemensam, förutom att de vill göra skillnad. Det handlar om människor som styr över sin egen tid. De som är intresserade av mina tjänster och min bok om ideellt ledarskap är människor som arbetar självständigt, som är drivna och målinriktade. Det gäller oavsett om de är ordförande för en styrelse inom Rädda Barnen eller om de driver sin egen yogastudio (eller gör båda dessa saker samtidigt).

Ofta är de intresserade av verktyg, tips och råd kring just detta att styra över sitt eget arbete. De kan snöa in på olika typer av kalendrar eller program för att-göra-listor eller böcker om vardagseffektivitet.

De vill göra skillnad. De är självständiga och styr över sin egen tid. De är vardagseffektivitets- och planeringsnördar.

Det där hade precis lika gärna kunnat vara en beskrivning av mig.

Sedan många år tillbaka använder jag mitt eget system för att hålla mig på banan, följa min röda tråd och få det gjort som ska göras för att jag ska ta mig mot mina mål. Det är väldigt enkelt och består av en årsplanering, översyn och justering av årsplaneringen varje kvartal, planering av varje vecka och av varje dag. Dessutom en enkel att-göra-lista som just nu är en skrivbok men som ibland är en app eller ett dokument på Dropbox.

Innan jag gick på semester i våras frågade Camilla Bengtsson mig om jag inte kan komma och föreläsa om systemet. Så det gör jag den 17 september, i Hässleholm. När jag började planera för föreläsningen så upptäckte jag att jag hade ganska mycket att säga om planering och om företagande. Det blir kanske en bok av det så småningom. Och definitivt ett tips eller två här på bloggen.

Det handlar inte bara om planering och att-göra-listor. Det handlar om att vara den du vill vara, i den här världen. Systemet är till för att påminna mig om vad som är viktigt, så att jag inte förlorar mig i detaljer.

I min planeringsrutin ingår att jag ställer några frågor till mig själv varje vecka. Vilka frågor det är bestämmer jag när jag gör kvartalsöversynen. Just nu är det de här frågorna:

1. Vad dominerar kalendern för den här veckan?

2. Vad är jag tacksam över just nu?

3. Vad ser jag fram emot, vad är spännande och roligt framöver?

4. Vilka fem viktiga delmål vill jag uppnå den här veckan?

Andra kvartal har jag ställt frågor som ”Vad kan jag göra för att öka min försäljning den här veckan?” och ”Finns det någonting som skaver i mig och som jag vill rätta till?” och ”Vad ska jag göra den här veckan för att hålla mig frisk och stark?”.

Vilka frågor vill du ställa till dig själv under hösten, så att du håller dig på banan? Hur tänker du göra det?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)