Vilken är Din viktigaste komponent för att lyckas!?!

Efter 17 år inom friskvården där massage ute på företag varit den största biten har jag lärt mig, den största ”samvetsfrågan” att ställa till en kund som ligger på bänken är ”tränar du?!”.

Det ålas, tro mig, det går att åla sig på en massagebänk, trots att huvudet är i låst position och armar och ben ligger till synes stilla, och olika ursäkter stammas fram om att tanken var jo och så blev det som det blev, men nu är det dags att ta tag i det! Förutom de som är igång redan med sin träning, (vilket innebär en märkbar skillnad på kropp, muskler och problemområden), de berättar gärna om sin träning med inlevelse, energi och passion.

Till de som stammat fram väl valda ord om sin framtida tänkta träning vid första massagebesöket brukar jag köra uppföljningsfrågan vid besök 2, ”hur är det nu, har du kommit igång med din träning?!”. Gissa svaret 9 gånger av 10!

Varför ställer jag den frågan?!

Jag lovar, det är inte för att trycka till någon eller agera ”messerschmidt” som jag ställer den frågan. Dels är det av behandlingssyfte, finns problemområden med spänningar och / eller smärta, så underlättar det för mig som massör att veta dels arbetsställning och uppgifter, sjukdomshistoria och eventuell träning. Då kan jag lättare ge tips och råd för att underlätta / förbättra / förebygga och hjälpa att skapa en mer välmående hälsa och kropp.

Dels är det av ren omtanke. Du mår helt enkelt bättre av träning och du presterar bättre. Det är inget ”hittepå” och det finns goda belägg för detta. Att se sin kropp som en investering, den ska dock finnas med livet ut, och hantera den med den respekt den förtjänar, som Du förtjänar!!! Det är Guld värt!

Se det fantastiska med din kropp!

Kroppen är en fantastisk skapelse som är mästare på att ta hand om ”problem”, sitter du snett vid datorn när du skriver och får ont i ena armen så går kroppen självmant in och kompenserar med den andra armen, dvs du kan i princip vara mer spänd i din ”friska” arm än i den du har ont i.

Kroppen kan även själv hantera det mesta av spänningar och muskelknutor som uppstår t.ex vid stillasittande arbete, tunga lyft eller stress. (tro mig, enormt stor del av spänningar i kroppen kommer från stress!!!) om du hjälper den på traven. Blodcirkulationen är mästare på att transportera bort slaggprodukter och gifter (japp, det bildas gifter vid muskelspänningar! hur ”äckligt” det än låter!) och hjälpa dig må bra. Du motarbetar inte dina kollegor eller medarbetare, då behöver du inte göra det med kroppen heller! Eller hur?!

Hur kan du komma igång med din träning?

Vill du veta hur jag kom igång med min träning?! För jag ska vara ärlig, under småbarnstiden (10 år, japp, de var väääldigt små väääldigt länge ;)) så tränade jag i stort sett inget alls. När jag för 3 år sen bestämde mig att det var nog började jag lägga ut mina löprundor på Facebook, ett av våra mest grundläggande behov är bekräftelse, och det fick jag, i massor! Underbart! Taggande och inspirerande! Jag började på gym, har bytat 3 gånger sedan dess och hittat Stället jag trivs på, med peppande instruktörer och utmanande pass, dock har jag klättrat min väg upp o började med mindre utmanande pass för att öka på efter hand.

Att sätta sitt mål, hitta en enkel och rolig träningsgren, träning ska vara kul och ge energi. Kladd med saker som parkering sätter käppar i hjulen, undvik dem! Kom ihåg, enkelt och roligt! Våga utmana dig själv och känn att du blir bättre.

Känn efter hur din kropp mår före, under och efter träningen och visualisera att du lägger de bästa träningsminnena i en liten skimrande guldask och tar fram när det känns motigt.

Få med fler att träna, det finns alltid en granne eller en arbetskollega som har samma tanke som du, gadda ihop er o puffa varandra. Har du inga fysiska vänner som är inne på samma tankebanor som du, använd sociala medier! Har du väl skrivit ut på t.ex Facebook att du ska gå o träna då har du redan satt ditt mål och kommer göra det. Tillfredsställelsen från alla gillningar och härliga hejjarop är underbart!

Det finns en rad olika appar för att mäta din träning. Funbeat har t.ex ett enkelt system där du lägger in din träning, vad, minuter och ev sträcka som du sedan via datorn kan gå in och kolla, antal minuter totalt för vald period, vilka pass och du kan tom få ”träningskompisar” som du kan följa. Du kan enkelt koppla det till både Facebook och Twitter så läggs din träning ut där med, jag vågar lova att du får respons och det känns BRA! =)

Tänk på! När du börjar träna sker en utrensning i kroppen, det är den som gör att du oftast blir sjuk efter ett par veckors träning. Det är en engångsförteelse. Se din träning som en livslång investering, då slipper du dåligt samvete för uppehåll under sjukdom, för det är enormt viktigt att respektera när kroppen säger ifrån o blir sjuk, hjärtat är också en muskel och kan bli överansträngd. Du har tiden för dig, bli frisk, mata kroppen med vad den önskar ha (i vitamin o matväg, även om jag med är väldigt svag för kakor och godis ;) ) så tackar den dig.

Du skapar helt enkelt en kroppskännedom och förståelse för dig själv!

Enkelt, inspirerande, tillfredsställande och mätbart! Precis som det ska vara!

Varför är det bra för dig att träna?

Vi söker alla välmående och vi matas dagligen av enkla lösningar. I träningens värld finns det inga enkla lösningar, du blir svettig och sätter du upp mål som du önskar nå, då är det hårt arbete bakom. Och jag lovar dig, det är såååå värt resan!

Du märker snabbt skillnad i kroppen, hållningen, välmåendet och energinivån ökar märkbart. Du fungerar helt enkelt bättre som person, medmänniska och medarbetare / företagare. Du får din egentid och ett utmärkt tillfälle att få ”stänga hjärnan”, något av det viktigaste vi kan göra i vårt stressade samhälle för att undvika utmattningsdepressioner. Vi har en självbevarelsedrift, aktivera den och låt den hållas igång!

Det är din kropp, här och nu, ta hand om dig, ge dig själv en klapp på axeln, för du är helt enastående!!!

Carina Månsson / Ystad / Skåneland