Gruppens kretslopp
Det finns en mängd olika modeller för att beskriva de faser som en grupp går igenom i sin utveckling. Will Schutz och Bruce Tuckman är några av de mest kända teoretikerna på det här området. Gemensamt för modellerna är att de beskriver ett slags kretslopp: gruppen föds, formas, växer, går igenom utmaningar och hinder, blommar och bär frukt för att sedan upplösas. Ledaren behöver vara lyhörd för gruppens olika behov i olika faser. Alla som arbetar i team eller grupper har nytta av att känna till grunderna i grupputveckling. Då blir det lättare att förstå sina egna och andras reaktioner på det som sker.
I vårt arbete med grupper och team stöter vi ofta på arbetsplatser och organisationer där en person är delaktig i många olika grupper – ibland till och med är ledare i flera olika sammanhang. Det blir lätt förvirrat och frustrerande, särskilt om grupperna har delvis samma medlemmar. Var går egentligen gränserna mellan grupperna? Vilken grupp befinner sig alldeles i början av sin utveckling och vilken grupp har kommit lite längre? Varför fungerar arbetet utmärkt i ett sammanhang och inte alls i ett annat?
I många organisationer, inte minst i den ideella sektorn, börjar grupperna om varje år. Det gäller t ex en styrelse som väljs under årsmötet och sedan arbetar tillsammans i ett år innan åtminstone vissa av medlemmarna byts ut. Då är det extra viktigt att tydliggöra skiftet, att den grupp som börjar arbeta efter årsmötet faktiskt är en ny grupp. Även om det för många av de ”gamla” känns som om gruppen är den samma så behöver de nya medlemmarna att gruppen möter dem där de är, som att vända tillbaks till bryggan och låta dem kliva i båten. Så att de slipper simma efter bäst de kan…
Vilka grupper är du del av just nu? Hur kan insikter kring grupputveckling hjälpa er att samarbeta bättre?
- Ett hållbart litet företag - 27 april 2016
- Den egoistiska godheten - 17 februari 2016
- Ordförandens exit-strategi - 3 februari 2016
Ja, det är nyttigt att tänka på när en förändring i gruppen innebär att man skulle behöva en nystart. Egentligen inte bara när en medlem byts ut, tillkommer eller försvinner, utan också när arbetsuppgifter och roller förändras så pass att balansen i gruppen förändras…
Vad tycker ni att man kan göra för att ”fira gruppens nyår” på ett bra sätt? Några tips?
Vilken bra idé! Ett nyårsfirande för gruppen, för att släppa taget om det som varit och ringa in det nya. Fira, sörja, ta avsked, hoppas och önska. Och avge nyårslöften såklart. :)