Kraftsamla för att undvika EU-direktiv om föreningsmoms
Årets Almedalsvecka är nu i full gång. För Almedalsbesökarna känns förhoppningsvis seminarierna, debatterna och partiledartalen mer intressanta än det faktum om solen visar sig eller inte.
För att få inspiration till detta inlägg ögnade jag igenom några olika organisationers egna evenemang för veckan. Jag fastnade för ett seminarium om föreningsmomsfrågan, en under senaste tiden stundtals het potatis för vårt land.
EU gillar inte momsfrihet för föreningslivet
I Sverige är de ideella föreningarna i huvudsak befriade från att betala moms på sina intäkter. Det har varit ett sätt att stödja den ideella sektorns samhällsarbete. En svensk modell som många ideellt engagerade länge tagit för given.
EU-kommissionen underkänner Sveriges undantag från momsredovisning, eftersom det strider mot EU:s momsdirektiv. Kommissionen kräver att Sverige ska ändra de nuvarande momsreglerna.
Många frågor och stort engagemang
Vad händer på sikt med momsfrågan för ideella föreningar i Sverige? Hur ser läget ut inför förhandlingarna om momsdirektivet och det svenska löftet om att stoppa alla förslag som innebär moms på all ideell verksamhet? Dessa frågor ställer sig IOGT-NTO och Forum för frivilligt socialt arbete i sitt seminarium senare i veckan.
Katastrof för svenskt föreningsliv
Om man får tro vad som skrivits kring detta senaste månaderna ser förhandlingarna inte så lovande ut inför beslut i EU:s ministerråd.
Konsekvenserna för enskilda föreningar riskerar att bli förödande. Högre kostnader, större administration och därmed ökat personalbehov och större krångel, skulle försvåra många föreningars möjlighet att utvecklas och till och med att bibehålla den verksamhet man har idag. En sådan utveckling blir ett dråpslag mot hela Sveriges föreningsliv – för medlemmar, funktionärer och personal.
Därför är det viktigt att alla – i Almedalen liksom i EU-sammanhang, agerar för ett permanent undantag för nuvarande och liknande EU-direktiv!
- Genus och jämställdhet – bara för tjejer? - 27 november 2012
- Att omfördela eller erkänna - 13 november 2012
- Gemenskap motiverar - 30 oktober 2012