Genus och jämställdhet – bara för tjejer?

Vid sidan av mitt vanliga jobb planerar jag just nu en tjejkonferens för organisationen Forum Kvinnor och funktionshinder. Inspirationshelgen planeras till januari och programmet är så när som spikat.

Inspirationshelgen vänder sig till tjejer/kvinnor med olika funktionsnedsättningar och under planeringens gång har jag ofta ställt mig frågan – är jämställdhet och genus verkligen bara en fråga för tjejer?

Riktlinjen från kursarangören är att – nä, självklart är diskussionen kring genus och jämställdhet en fråga för både kvinnor och män – men just under den här helgen vill man att såväl deltagare som föreläsare alla skall vara kvinnor. Till saken hör kanske att organisationen ifråga också är just en organisation för och av kvinnor. Det är inte så att jag saknar respekt för den ståndpunkten eller inte kan acceptera svaret. Men jag vet att jag om jag fått helt fria händer hade resonerat på ett annat sätt. Enbart kvinnliga deltagare ja, men varför inte en eller annan föreläsare ”från mars”?

Kursprogrammet,  som jag själv detaljplanerar, ser jag troligen lika mycket fram emot som någon av kursdeltagarna. Vi kommer bland annat att få besök av professor Gerd Lindgren, från Karlstad Universitet som forskat om genus och jämställdhet ur ett organisationsperspektiv.

För att bli en så bra spindel i nätet som möjligt under själva konferensen, tänkte jag ägna årets mörkaste tid åt att läsa intressanta böcker på temat. En avhandling skriven av nämnda Gerd Lindgren och Simone de Beauvoirs bok Det andra könet, står på listan.

Har du några andra tips?

Och i mitt huvud surrar alltjämt frågan lika envist som förut – men männen då?

Oavsett om du betecknar dig som han, hon eller hen, vem tycker du har ansvar för jämställdheten, jämställdhetsarbetet och jämställdhetsdebatten i dagens Sverige?

 

 

Victoria Öjefors
Senaste inläggen av Victoria Öjefors (se alla)