Mitt sätt att göra klart

I mars förra året bestämde jag mig för att skriva en bok. Jag hade tänkt på det ett tag, eftersom så många i min bransch gör det, och det var väl något som jag ”borde” göra. Men om vad? Så en dag säger en av kollegorna på kontoret att ”du borde ju ta och skriva om härskartekniker, det föreläser du ju massor om”. Och ja, såklart, det var ju det som skulle vara temat för boken!

Men sen känner jag mig själv rätt väl, jag är ju inte särskilt bra på att göra saker klara om jag inte har någon deadline. Så om det här skulle hända, om det skulle bli någon bok, så var jag tvungen att sätta upp deadlines för mig själv. Jag funderade rätt mycket och pratade med andra som gjort bokprojekt, och kom fram till en tidsplan som kändes rimlig. Men jag visste att jag behövde mer för att det skulle bli något av.

Så kom jag på att om jag börjar prata om mitt projekt med andra, med kollegorna på kontoret, några i mitt nätverk osv, så kommer jag att känna mig tvingad att faktiskt bli klar! Om jag säger till dem att min bok ska komma ut vid nyår, så blir det ju pinsamt när de sedan frågar och jag svarar som Mäster Skräddare ”nej, det bidde ingenting”. Det är jag för stolt för. Jag började berätta om min bokidé  för en rätt liten krets av människor jag gillar och har förtroende för. Och de har ju nyfiket undrat hur det går och vad som händer.

Det här har hjälpt mig oerhört i processen att bli klar. Vetskapen att andra vet och är intresserade av vad jag producerar har fått mig att jobba effektivt och fokuserat. Jag hade som mål att skriva 1000 ord om dagen under 4 veckor, och det höll jag ganska bra. Jag gjorde också en stapel med markeringar på var 5000e ord som jag fyllde på med färgad penna och datum för att visa mig själv att arbetet gick framåt. Sedan har det varit mycket arbete fram och tillbaka med redigeringar och ändringar, så riktigt så enkelt var det ju inte…. :-)

Och nu. Nu, idag torsdag 23 januari levereras boken till mig från tryckeriet. Det känns så jäkla coolt. Ungefär som en graviditet, lika lång process, lika häftigt att få resultatet i sin hand.

Så mitt tips till dig som vill genomföra något, stort eller litet, och vet med dig att du är dålig på att jobba utan press och deadlines är: berätta om ditt projekt, din dröm för människor omkring dig. Det kan hjälpa dig framåt i din egen process. Dessutom kan du ju få mycket stöd med praktiska saker i ditt arbete, jag har fått massor i form av redaktionellt arbete, formgivning, illustration och korrläsning. För att inte tala om glada tillrop och pepp.

Tack alla som har varit med på min bokresa!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
8 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Grattis till boken, Camilla! :)
  Jag måste säga att du ger en ypperlig beskrivning av ett av momenten inom lösningsfokus/lösningsorienterat arbetssätt som jag gärna jobbar utifrån. Mitt i prick rent av. :) Visste du det?

  Enligt lösnignsfokus är ett led på vägen till sina mål att skaffa sig supportrar (folk som man gillar och som gillar det man gör) och att berätta för dem vart man vill komma. Jag praktiserar det själv, och kan inte annat än att instämma i hur oerhört kraftfullt det är.

  Jag brukar säga typ: skriv ner det du vill åstadkomma så ökar du oddsen att det blir gjort, om du dessutom berättar för andra seriöst om det så ska du se att det blir gjort.

 2. Camilla
  Camilla says:

  Ja, jag känner till modellen och brukar också ta upp den i min processledningsuppdrag. Tänkte dock inte på den i det här sammanhanget :-)

  • Maria Kullberg
   Maria Kullberg says:

   Hej Jonas!
   Jag svarar helt fräckt i Camillas ställe (tror hon tagit ledigt ett par dagar). Boken heter Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga. Jag skickar dig lite mer info på Facebook! :)

Kommentering är stängd.