Tänk om, tänk nytt, tänk digitalt som chef och ledare
Transformationen från industri- till digitalsamhälle och arbetsliv som vi befinner oss mitt i skakar grunden och många nya villkor och möjligheter bryter fram. Det ger oss också nya villkor och möjligheter i både affärs- och arbetslivet.
” Arbetet är inte längre en plats vi går till utan något vi gör ”– sa Eva Fors, Marknads- och affärsdirektör på Microsoft för drygt ett år sedan i en intervju i boken ”WIFL 2.0- din guide till det digitala arbetslivet”. Arbetsplatsen innebär för allt fler där dator, padda eller smartphonen finns och kan kopplas upp mot nätet.
Arbetet integreras med privatlivet och vice versa. På sociala mediekontona finns både vänner, kollegor och chefer som interagerar oavsett tidpunkt. En del i ett affärs- och arbetsliv som blir ”social business” tack vare eller på grund av de olika social medierna som redan finns men som också i rask takt utvecklas.
Detta avspeglar sig också i de nya kraven intranäten som växer fram. I Microsofts Officepaket ligger numera Yammer som bas för interaktion, och ett annat exempel är MyLive, ett nystartat svenskt företag som växer mycket snabbt. Dessa avspeglar och tar tillvara ett redan invant kommunikationssätt som vuxit sig till en naturlig del i livet. Unga ratar användningen av e-post då de är vana att chatta och kommunicera via olika communities. Kommunicera, interagera och socialisera i nätverk är det som är grundläggande i det digitaliserade arbetslivet.
Sättet på vilket vi interagerar, kommunicerar och socialiserar påverkar och förändrar interaktionen både mellan kollegor emellan men också med chefer/ledare. Trenden visar på att den nya tidens chef är en ledare med coaching egenskaper och fungerar som en facilitator i framtidens organisationer. Det behövs nya sätt att leda och organisera arbetet för att ta utveckla innovativa organisationer där den höga förändringstakten kan hanteras på ett hälsosamt sätt. Både ur personalens och företagens perspektiv.
Det finns en ökad trend med visstids- och projektanställningar i Sverige. Frilansarbete, soloföretagande och entreprenöskap är ytterligare en trend både i Sverige men och inom EU. I grunden för det finns en stor satsning inom EU, som säger kort sammanfattat att ”Europas framtid bygger på entreprenörskap”(min sammanfattning).
Hur leder man då, mer konkret, i det allt mer digitaliserade arbetslivet där det integreras med det analoga arbetslivet? Ja, vi är mitt i utvecklingen av det och för att ta tillvara den kunskapen och föra den framåt initierade jag i våras nätverket LEDAtoday som är under utveckling och med syftet att kombinera forskning med praktisk erfarenhet kring att leda i det digitaliserade arbetslivet.
Hur man leder i det digitaliserade arbetslivet är också på vilket jag kommer att fokusera på i mina kommande blogginlägg här på Ett Gott Arbetsliv.
På återhörande den 14 oktober!
/Cathrin
- Behövs ledare och chefer i arbetslivet 3.0 ? - 16 december 2014
- Eudaimonia - 25 november 2014
- Dina beslut är alltid rätt - 4 november 2014
Tack Cathrin för ett aktuellt inlägg. Att vara ledare och chef nu jämfört med bara för 5 år sedan kräver helt nya insikter och kunskaper. Bra att LEDAtoday finns för att stötta i den utvecklingen.
Tack Eva för feedback! Ja, det går fort också vilket inte gör det enklare. Attityder till jobb och hur man vill jobba, vad som är viktigt i livet mm. är det stor variation på i förhållande till hur det var tidigare. Empowered customers kallar en del det för, jag vill gå ett steg längre och säga att digitaliseringen har gjort och gör oss till empowered citizens och deltagare i arbetslivet.