Tips för tidsoptimister

Hör du till samma släkte som jag, dvs som ofta är försenad till möten etc? Det känns inte så bra tycker jag, att låta någon annan vänta. Ibland är det omständigheter som påverkar, trafikkaos, snökaos, dagislämningskaos… Men ofta är det också ”jag ska bara” som gör att jag blir sen, om så bara en liten stund.

Jag hittade de här tipsen i Tidningen Chef och kanske kan du som jag ha nytta av dem? Min kommentar hittar du efter varje tips:

 

1. Planera inte in för mycket. Har du för mycket på agendan kommer du ofta för sent. – Jo, det verkar ju ganska rimligt.

2. Gå upp tidigare. Då kan du mentalt förbereda dig på dagen och slipper blockera hjärnan med stress som uppkommer när du inte hittar nycklar, paraply och busskort på kort tid. – Lite förnumstigt tycker jag. I mitt fall är det inte den mentala förberedelsen eller blockerad hjärna som försenar mig :-)

3. Rensa bort små distrak­tioner som snacks inom räckhåll, signal för inkommande mejl, att uppdatera sociala medier. Allt som bryter upp din koncentrerade tid kan försena dig. – Säkert för vissa. Andra ser det som micropauser istället för att hämta kaffe eller röka.

4. Om du ska åka kollektivt, lägg på extra tid. Kommer du för tidigt kan du alltid kolla dina mejl. – Definitivt. Kollektivtrafiken är en STOR stressfaktor.

5. De flesta människor överskattar sin egen effektivitet. Lägg på fem minuter, även på din mest konservativa tidsberäkning. – Absolut tänkvärt.

6. Låt inte pratkvarnar för­­störa din tidsplanering. Om det är obekvämt att avbryta kan du sända kroppssignaler genom att samla ihop anteckningsbok och penna och långsamt ställa dig upp. – Och om det är jag som är pratkvarnen, hur kan jag göra då?

7. Om du ändå blir sen, ring eller sms:a den du ska träffa och var ärlig med hur sen du är. – Alltid! Viktigt att respektera andra människors tid!

 

Vad säger du? Har du kanske fler bra tips till mig och oss andra tidsoptimister? Kommentera gärna tipsen eller mina kommentarer!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)